1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. rikokset

Yritys siirsi 50 000 euroa huijaustilille ja 100 000 euroa oli jo maksussa, kun petos huomattiin – rikolliset lähettivät laskuja johtajan nimissä

Poliisi varoittaa yrityksiä niin sanotuista toimitusjohtajapetoksista, joissa rikolliset lähettävät yrityksen johtohenkilöiden nimissä työntekijöille kehotuksia siirtää rahaa tai maksaa lasku.

Poliisi selvittää törkeää petosta, jossa yritys huijattiin siirtämään noin 150 000 euroa huijaustilille. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Länsi-Uudellamaan poliisi tutkii törkeää petosta, jossa yritys joutui todennäköisesti ulkomaisten rikollisten röyhkeän huijauksen kohteeksi.

Länsi-Uudellamaalla sijaitsevan yrityksen maksuliikenteestä vastaavalle henkilölle oli lähetetty sähköpostiviesti, jossa yrityksen johtoasemassa ollut henkilö oli kehottanut maksamaan noin 50 000 euroa ulkomaalaiselle tilille. Samoissa nimissä oli lähetetty myös toinen yli 100 000 euron maksupyyntö.

Maksuliikenteestä vastaava henkilö oli laittanut molemmat laskut maksuun. Ensimmäinen erä oli jo ehtinyt siirtyä ulkomaiselle tilille, kun petos huomattiin. Toinen yli 100 000 euron maksu onnistuttiin keskeyttämään pankkien kansainvälisellä yhteistyöllä.

Epäilty rikos on tyypillinen niin sanottu toimitusjohtajapetos, joissa maksuista vastaavaa henkilöä erehdytetään maksamaan yrityksen johtohenkilön nimissä lähetetty huijauslasku.

– Rikollisten lähettämä sähköposti näytti täysin aidolta yhtiön sisältä tulevalta pyynnöltä suorittaa maksu. Se ei poikennut yhtiön muusta maksuliikenteestä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kari Siivo Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella törkeiden petosten määrä on ollut viimeisen puolen vuoden aikana laskussa, mutta tapauksia ilmenee silti satunnaisesti. Poliisin mukaan on tärkeää, että yrityksissä tiedotetaan henkilöstöä erilaisista petosriskeistä ja huolehditaan maksuliikenteen turvatoimista.

Yritysten kannattaa harkita, kuinka paljon tietoja yrityksestä annetaan julkisuuteen. Nettisivujen tiedot johtajista ja maksuista vastaavista henkilöistä voivat joutua rikollisten käsissä vääriin tarkoituksiin.

– Maksun oikeellisuus kannattaa varmistaa henkilöltä, joka on viestin lähettänyt, Siivo toteaa.

Petoksia johdetaan usein ulkomailta

Siivon mukaan toimitusjohtajapetosten tekijöiden selvittämistä vaikeuttaa se, että tapauksia johdetaan usein ulkomailta.

Viestit on lähetetty ulkomaisilta palvelimilta ja rahat siirtyvät suoraan ulkomaisille, väärillä henkilöllisyyksillä avatuille tileille. Sieltä rahat liikkuvat nopeasti eri henkilöille ja jopa eri valtioihin.

Tutkinta voidaan joutua suorittamaan pääosin toisessa valtiossa. Länsi-Uudenmaan tapauksessa kyseessä on toinen Euroopan valtio, mutta sen tarkemmin Siivo ei asiaa valottaa tutkinnan ollessa kesken.

Hänen mukaansa rikoksen taustalla epäillään olevan järjestäytynyttä rikollisuutta, vaikka tässä vaiheessa epäillyistä ei ole juurikaan tietoja. Teon ammattimaisuus viittaa harjaantuneempiin rikollisiin.

– Kansainvälisessä poliisiyhteistyössä neuvotellaan, siirtyykö tutkinta lopulta siihen maahan, johon rahat ovat siirtyneet, Siivo kertoo.

Lisää aiheesta:

Kyberturvayritys Nixu Oyj:n kaupallinen johtaja Valtteri Peltomäki

Suomalaiset menettäneet miljoonia euroja pankkitunnusten kalastelijoille – Vakuutus ja rahoitusneuvonta Fine ratkonut lukuisia tapauksia

Huijarit lähettivät tekstiviestejä saapuneesta paketista: onnistuivat huijaamaan ihmisiltä alle vuodessa 375 000 euroa

Poliisi ja Kela varoittavat Omakannan nimissä leviävistä huijauksista – huijatun tililtä katosi nopeasti tuhansia euroja

Huijaussivustot ovat nyt myös S-pankin riesana: "Voin vahvistaa, että meidän asiakkaita on niihin haksahtanut"

Tällaisilla viesteillä suomalaisilta yrityksiltä kalastellaan rahaa – katso, olisitko itse haksahtanut