1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Presidentti Niinistö tapasi Suomessa vierailevan Venäjän sotilasjohtajan – Yhdysvaltain ja Venäjän kenraalit neuvottelivat Königstedtissä

Presidentti Sauli Niinistö on tavannut Venäjän armeijakenraali Valeri Gerasimovin Mäntyniemessä. Huomenna Niinistö tapaa Yhdysvaltain asevoimien komentajan Mark Milleyn. Gerasimov ja Miller tapasivat toisensa Suomessa aiemmin päivällä.

Presidentti Sauli Niinistö kävi keskustelun Venäjän asevoimien pääesikunnan päällikön, kenraali Valeri Gerasimovin kanssa Mäntyniemessä. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö on tavannut Venäjän armeijakenraali Valeri Gerasimovin Mäntyniemessä, Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan.

Niinistö kertoo tapaavansa huomenna torstaina Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milleyn.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Suurmaiden keskeiset sotilasjohtajat, Venäjän Gerasimov ja Yhdysvaltain Milley, tapasivat toisensa aiemmin keskiviikkona Suomessa.

Puolustusvoimat vahvisti alkuillasta tiedon tapaamisesta, josta olivat kertoneet aiemmin maat itse sekä useat kansainväliset mediat.

Asevoimien komentajien kenraali Mark Milleyn ja armeijakenraali Valeri Gerasimovin tapaaminen järjestettiin Vantaalla Königstedtissä, joka on valtioneuvoston edustuskartano.

Suomen edustajat eivät puolustusvoimien mukaan osallistuneet tapaamiseen, vaan Suomi tarjosi tilaisuudelle pelkät puitteet.

USA tavoittelee tiedustelutietoa Afganistanista

Komentajien tapaaminen ajoittuu kiinnostavaan hetkeen Afganistanista vetäytymisen jälkimainingeissa.

Keskusteluiden sisällöstä ei ole kerrottu tarkemmin julkisuuteen. Milleyn tiedottajan mukaan tapaamisessa jatkettiin keskusteluita, joiden tarkoituksena on parantaa kommunikaatiota ja vähentää riskejä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan sotilasjohtajat keskustelivat siitä, miten vahinkojen riskiä hallitaan sotilaallisen toiminnan yhteydessä.

Kenraalit Mark Milley ja Valeri Gerasimov tapasivat tänään Königstedtin kartanossa Vantaalla. Kuva: U.S. Army Master Sgt. Chuck Burden

Yhdysvallat on pyrkinyt varmistamaan, että se saa tiedustelutietoa Afganistanista myös joukkojen vetäytymisen jälkeen. Tiedustelua jatketaan, jotta Yhdysvallat saa tietoa terroristijärjestö Al-Qaidasta ja isis-taistelijoiden ryhmittymisestä.

Tiedustelulentojen tekeminen Persianlahdelta on vaativampaa kuin esimerkiksi Keski-Aasian Uzbekistanista, Kirgisiasta tai Tadzhikistanista. Siksi Yhdysvaltojen odotetaan tavoittelevan niiden kanssa sopimuksia tukikohdista, ylilento-oikeuksista ja tiedustelutiedon vaihtamisesta.

Kysymys mahdollisista tukikohdista Afganistanin lähialueilla on herkkä.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi heinäkuussa Venäjän varoittaneen Yhdysvaltoja siitä, ettei minkäänlaista joukkojen sijoittamista Afganistanin naapurimaihin voida hyväksyä. Venäjä kertoo varoittaneensa myös Keski-Aasian valtioita yhdysvaltalaisjoukkojen päästämisestä maahan.

Venäjän ja Yhdysvaltojen asevoimien komentajat ovat aiemminkin tavanneet Suomessa. Esimerkiksi vuonna 2018 myös presidentti Sauli Niinistö tapasi heidät omissa tapaamisissaan.

Upin johtaja: Afganistanin tilanne ollut todennäköisesti asialistalla asevoimien kenraalien tapaamisessa

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajien tämänpäiväinen tapaaminen Suomessa kielii henkilökohtaisen keskusteluyhteyden tarpeesta suurvaltojen välillä, kertoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

– Henkilökohtaista viestinvaihtoa ja tilannekuvan jakamista ei hirveästi ole ollut Krimin tapahtumien jälkeen johtuen lännen ja Venäjän välisistä huonoista suhteista. Varsinkin pandemian aikana sellaista ei ole juuri ollut Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä, Aaltola sanoo.

Tämänpäiväinen tapaaminen osoittaa, että maiden välillä käydään jälleen viestinvaihtoa. Aaltola uskoo ainakin Afganistanin sotilaallisen tilanteen olleen tapaamisen asialistalla.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola uskoo, että Afganistanin tilanne on ollut todennäköisesti asialistalla asevoimien kenraalien tapaamisessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Myös ydinasekysymykset ovat Aaltolan mukaan voineet olla tapaamisessa keskustelun kohteena.

Suomen roolia tapaamisen mahdollistajana Aaltola pitää rakentavana, joskaan ei mitenkään poikkeuksellisena. Suomi on useaan otteeseen aiemminkin järjestänyt vastaavia tapaamisia.

Juttua muokattu 22.9. kello 19.54. Päivitetty tuoreita tietoja presidentti Sauli Niinistön tapaamisesta Venäjän asevoimien päällikön kanssa sekä Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan kommentteja tapaamisista.

Lue myös: Yhdysvaltain ja Venäjän asevoimien komentajien tapaaminen Suomessa päättyi – keskustelujen sisältö on pidetty salassa