1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Poutaiset päivät päättyvät – kohta sataa ja tuulee rankasti

Mukavat ulkoilusäät vaihtuvat sateisiin ja tuulenpuuskiin. Sateet leviävät lännestä lähipäivinä, ja etelätuuli voimistuu niin merillä kuin maa-alueillakin puuskaiseksi ja voimakkaaksi.

Sää on muuttumassa sateiseksi ja tuuliseksi loppuviikolla. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Komeat syksyiset poutapäivät väistyvät loppuviikosta. Tilalle tulee sadetta, tuulenpuuskia ja epävakautta.

Esimakua muutoksesta saadaan jo tänään pohjoisessa.

– Lännestä tuleva matalapaine saa aikaiseksi sen, että Lapissa ripsottaa vähän vettä jo tänään, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Huomenna torstaina sateet saapuvat länsirannikolle ja Länsi-Lappiin. Perjantaita vasten yöllä ne leviävät Etelä- ja Länsi-Suomeen.

– Luvassa on perussyyssadetta, ja sademäärät liikkuvat 10–20 millimetrissä. Paikoin etelässä ja lännessä voidaan mennä 30 millimetrin lukemiin. Sadevaroituksia ei ole kuitenkaan luvassa, Huutonen sanoo.

Itä- ja Pohjois-Suomesta suuri osa säästyy kovilta sateilta, ja sademäärät jäävät pieniksi.

– Matalapaine torppaa Suomen päälle ja hiipuu. Se ei pääse etenemään itään Venäjällä olevan korkeapaineen takia, Huutonen valottaa.

Yöpakkaset väistyvät

Tuuli puhaltaa niin lujaa lähipäivinä, että kartalla on tuulivaroituksia (siirryt toiseen palveluun). Tuulen voimakkuus voi olla tänään merialueilla puuskissa jopa 17 metriä sekunnissa. Lapissakin on hyvin tuulista tänään.

Huomenna torstaina varoitetaan kovista tuulenpuuskista (siirryt toiseen palveluun) etelästä Ouluun asti yltävällä alueella.

Lämpötilat ovat olleet tällä viikolla öisin matalalla. Viime yönä pakkasasteita oli ympäri maata, jopa niinkin etelässä kuin Kemiönsaaressa. Syksyn kylmin lukema eli -6,8 astetta mitattiin Ylivieskassa.

Päivälämpötilat pysyttelevät loppuviikosta samanlaisina kuin alkuviikosta, mutta yöpakkasia ei enää tällä viikolla ole luvassa.

– Päivälämpötilat keikkuvat kymmenen asteen tienoilla etelässä ja viiden asteen molemmin puolin pohjoisessa, Huutonen kertoo.

Lauantaina on vielä sateista, mutta sunnuntaina matalapaine alkaa vetäytyä kaakkoon.

– Silloin sää kuivahtaa ja lainausmerkeissä paranee, Huutonen lupaa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.