1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ravintoloiden rajoituksiin tulossa kevennyksiä Kymenlaaksossa – anniskelu voisi jatkua yhteen yöllä

Kymenlaaksossa siirrytään jälleen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Tartuntamäärien näkökulmasta Kymenlaakson koronatilanne on junnannut pitkään paikallaan. Tilanne ei ole olennaisesti parantunut, mutta tauti ei myöskään ole leviämään päin.

Epidemiatilanteen muutos vaikuttaa ravintoloita koskeviin rajoituksiin. Kiihtymisvaiheen alueilla ravintolat saavat olla auki klo 5.00-2.00. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kymenlaakso palaa koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen helpottaa kuitenkin ravintoloita koskevia rajoituksia.

Päätökset ravintoloiden aukiolosta, anniskeluajoista ja asiakaspaikkojen määrän rajoituksista tekee valtioneuvosto. Näihin rajoituksiin vaikuttaa alueen epidemiatilanne.

Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla ravintolat saavat olla avoinna klo 05-02. Anniskelu on sallittu klo 07-01. Ravintoloissa, joissa pääasiassa anniskellaan alkoholia, saa olla käytössä puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa käytössä on 75 prosenttia paikoista. Jokaisella asiakkaalle on kuitenkin oltava sisätiloissa oma istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä.

Ravitsemisliikkeiden toimintaa rajoittavan asetuksen tuorein muutos tuli voimaan viime perjantaina.

– Koronatilanne ei ole enää viikkoihin ollut leviämään päin eli huonompaan suuntaan. Ravintoloiden tai baarien ei ole havaittu olevan alueella merkittäviä tartunnanlähteitä. Mikäli tilanne huononee ja ravintolaelämä niin sanotusti räjäyttää koronapankin, joudutaan siirtymään takaisin leviämisvaiheeseen, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa.

Tilanne junnaa paikallaan

Kymenlaakson koronatilanne on pysynyt pitkään lähes samoissa tartuntalukemissa. Tilanne ei ole merkittävästi parantunut.

Viimeisen kahden viikon aikana maakunnassa on todettu 129 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on 100 000 asukasta kohden 78,5.

– Kymenlaakson koronatilanne on junnannut pitkään paikallaan. Tartuntamäärissä on havaittavissa pientä laskua. Koronavirusta on kuitenkin edelleen alueella, johtajaylilääkäri Mäntymaa muistuttaa.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta.

– Sairaalahoitoon on viime aikoina joutunut ainoastaan niitä ihmisiä, jotka eivät ole ottaneet koronarokotusta. On siis edelleen syytä vedota, että kaikki kymenlaaksolaiset hakeutuisivat koronarokotuksiin, Mäntymaa sanoo.

Koronarokotuksia ovat ottaneet vähiten 20–40 -vuotiaat. Eniten tartuntoja on nyt 20–30 -vuotiailla kymenlaaksolaisilla.

Koronatesteihin ei ole hakeuduttu yhtä paljon kuin esimerkiksi elokuussa, jolloin näytteitä otettiin paljon ja näytteenotossa oli ruuhkaa.

Tartunnanjäljityskin toimii tällä hetkellä hyvin. Tartunnan saaneisiin ja heidän taudille altistamiin ihmisiinkin on saatu yleensä yhteyttä jo saman päivän aikana.

Useimmiten tartunnan saa edelleen omasta perhe- tai lähipiiristä. Tartuntalähteistä nousussa ovat ulkomaanmatkat ja yksityistilaisuudet.