1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veronalennukset

Analyysi: Annika Saarikko tuskin keksi ikiliikkujaa, joka rahoittaisi itsensä – tuloveroale olisi kaiketi velkarahan jakamista äänestäjille

Tuloveroalen vastineeksi veronkorotukset toisaalla tuskin tulevat kuuloonkaan. Keskusta on luvannut jo monesta verosta, ettei korotuksia tule enää tällä vaalikaudella, politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko esitti ajatuksensa palkkojen veroalesta vuodelle 2023 Keskuskauppakamarin veropäivän puheessaan. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tuskin on muste kuivunut hallituksen ensi vuoden budjettiesityksen sivuilla, kun valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) tähyää jo vaalivuoden 2023 veronalennuksiin. Eduskunta ei ole ehtinyt vielä edes virallisesti lausua aata tai öötä valtion ensi vuoden tuloista ja menoista.

Silkasta veronalennuksen riemusta ei vielä kannata suunnata autokauppaan potkimaan tuliterän Teslan tai muun koslan renkaita. Annika Saarikko ei näet kertonut, kuinka suurta tuloveron kevennystä hän pähkäilee.

Valtio ottaa uutta velkaa ensi vuonna liki seitsemän miljardia euroa, jos hallituksen budjettiesitykseen on luottaminen. Talouskasvu tuskin on niin kiihkeää, että velanotto kääntyisi seuraavana vuonna valtion budjetin ylijäämäksi tai edes tasapainoksi.

Keskusta on hallituksen rahakirstun vahti.

Puolue on ehtinyt luvata jo monesta verosta, että niitä ei enää tällä vaalikaudella kiristetä. Päällimmäisenä on lupaus olla nostamatta enää polttoaineiden veroja sekä lupaus, ettei tämä hallitus kiristä yritysten tai yrittäjien veroja.

Voi siis epäillä, että jäljelle jää veronalennusten jakaminen äänestäjille eduskuntavaalien alla lisävelan turvin.

Taloustutkijat ovat kyllä etsineet uutterasti veronalennusta, joka rahoittaisi itse itsensä, mutta sellaista ikiliikkujaa ei ole vielä tuotu näytille.

Veroalen kannustinvaikutuksia on vaikea arvioida

Ennusteiden mukaan Suomen talouskasvu hidastuu vuonna 2023 eli juuri sinä vuonna, jolle Annika Saarikko kaavailee veronalennuksia.

Toki pieni veroale osana muita kasvua lisääviä toimia voisi onnistuessaan vauhdittaa taloutta. Mutta kuinka paljon?

Tässä kohtaa laskelmia liu’utaan niin sanottujen dynaamisten, kannustinvaikutusten puolelle. Niitä on vaikea todentaa täsmällisesti. Ja voi ajatella, että myönteisiä vaikutuksia talouskasvuun syntyisi myöhemminkin kuin yhtenä vuonna.

Koska vaalit seuraavat toisiaan lähivuosina, on syytä kuunnella tarkasti, miten sanoja asetellaan.

Pelkästään sote-uudistuksen vuoksi (siirryt toiseen palveluun) vuoden 2023 ansiotulojen verotusta on tarkoitus keventää noin 210 miljoonaa euroa. Tulevaisuudessa tuloista maksetaan enemmän veroa valtiolle ja vähemmän kunnalle. Tämä kevennys kuitenkin vain estää sen, ettei tuloverotus kokonaisuudessaan kiristyisi.

Politiikassa tahdotaan asioita

Valtiovarainministeri Annika Saarikon avausta voi ymmärtää siitä lähtökohdasta, että politiikassa tahdotaan asioita, asetetaan tavoitteita. Politiikan shakissa auttaa, jos pystyy pitämään aloitteen itsellään.

Tosin tahtominenkin menee vaikeaksi siinä kohtaa, jos valtion rahakirstusta ei löydy, mitä ammentaa – tahdon jatkeeksi.

Ansiotuloverojen alennuksesta ei ole yksimielisyyttä hallituksessa.

Vasemmistoliitto ei ole innostunut ajatuksesta. SDP:ssä on myönteistä virettä veroalea kohtaan, vaikka puolueessa mieluummin tuettaisiin talouskasvua tieteeseen ja tutkimukseen kohdistuvia leikkauksia perumalla.

Hallitus julkistaa virallisesti valtion vuoden 2022 budjettiesityksensä ensi maanantaina. Annika Saarikon veroale-ehdotus koskee siis seuraavaa vuotta.

Ensi viikolla eduskunnan budjettikeskustelusta voi arvioida, oliko Saarikon väläytys tapa pitää aloite omalla puolueella vai suora syöttö opposition lapaan, jonka seurauksena on kunnon haukkujaiset epäuskottavista puheista.

Voit keskustella valtion taloudesta torstai-iltaan 23.9. 2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Katso lisää:

Saarikko esittää palkkojen veroalea: ”Voisi sopia tämänkin hallituksen pöydälle” – SDP ja vasemmistoliitto peruisivat ensin tiedeleikkaukset

Talousasiantuntijat tyrmäävät rahaministerin puheet verojen alennuksesta: ”Tätä ei toteuteta, ja Saarikko itsekin tietää sen”