1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. löytökissat

Vaasa ei aio jatkossakaan tukea Kissataloa taloudellisesti – kaupunki pitäytyy sopimuksessa toisen löytöeläinkodin kanssa: "Heillä olisi kapasiteettia enemmänkin"

Vaasan Kissataloa ylläpitävän yhdistyksen joukkorahoituskampanja on avoinna lokakuun loppuun asti. Kissatalon muutto uuteen taloon ei ole vieläkään mahdollinen, vaikka vanha rakennus puretaan alta.

Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Kaupunki ei aio jatkossakaan tukea taloudellisesti joukkorahoitusta hakevaa Vaasan kissataloa.

Kissatalo on hakenut tukea joukkorahoituksella mesenaatti.me -palvelussa Isolahden uutta kissataloa varten.

Vaasan kaupunki on ilmoittanut purkavansa Kissatalon nykyisen talon Palosaarella tämän vuoden aikana. Palosaaren lisäksi yhdistyksellä on tilat myös Korkeamäellä.

Lokakuun loppuun asti avoinna olevajoukkorahoituskampanja on kerännyt tähän mennessä noin 17 300 euroa. Tavoite on 50 000 euroa.

Lue seuraavaksi: Vanha kissatalo on käyttökelvoton, mutta valitus estää uuteen muuttamisen – Vaasan kodittomien kissojen ystävät ovat kohta kolmen kiinteistön loukussa

Kissatalo toivoisi taloudellista apua myös Vaasan kaupungilta, mutta sitä ei ole tulossa.

Vaasan kaupungilla on lakisääteinen sopimus löytöeläinten vastaanottamisesta Koiratarha Kulkurin kanssa. Löytökissoja Kulkuriin tulee Vaasan, Mustasaaren, Vöyrin ja Maalahden alueilta.

Vaasan kaupunki ei näe syytä muuttaa sopimusta, vaikka löytökissoja päätyy myös Vaasan Kissataloon.

Ympäristötoimen johtaja Christer Hangelinin mukaan löytökissojen oikea paikka on Koiratarha Kulkuri, josta kaupunki myös maksaa viulut.

– On aivan selvää, että myös vaasalaisia kissoja päätyy Kissataloon, koska se on hyvin tunnettu jopa ympäri Suomen. Tästä myös seuraa se, että kissoja tuodaan sinne kaukaakin. Ne eivät ole missään tapauksessa Vaasan kaupungin vastuulla. Koiratarha Kulkuri on moitteetta hoitanut sopimuksen mukaiset kissat ja heillä olisi kapasiteettia ottaa enemmänkin kissoja vastaan, Hangelin sanoo.

Tukea muilla tavoin

Hangelinin mukaan kaupunki on auttanut Kissataloa tarjoamalla Palosaarella sen nykyiset tilat, jotka tosin ovat nyt käyttöikänsä päässä.

– Olemme myös auttaneet uuden talon etsinnässä. Kaupunki on tukenut Kissatalon riita-asissa siltä osin kuin se on mahdollista, Hangelin sanoo.

Kissataloa ylläpitävän Vaasan kodittomien kissojen ystävät ry:n puheenjohtaja Kirsti Koivula kehaisee kaupungin myötämielistä suhtautumista Isolahden uuden kissatalon hankkeessa.

– Kaupunki on puoltanut poikkeuslupahakemusta, jonka turvin talossa voisi harjoittaa kissatalotoimintaa.

Taloudellisesti kaupunki ei kuitenkaan yhdistystä juurikaan ole Koivulan mukaan avustanut.

– Tottakai toivomme että kaupunki auttaisi, koska meillä on iso pankkilaina uudesta talosta. Lisäksi Palosaaren ja Korkeamäen paikoista täytyy maksaa vuokraa. Menoja on, Koivula laskee.

Lue seuraavaksi:Kulkukissoille löytyi 3 vuoden etsinnän jälkeen uusi koti Vaasassa – kaupunki näyttää vihreää valoa kissatalon muutolle Isolahteen

Yhdistys kerännyt jo 80 000

Vuonna 2018 Kissataloa ylläpitävä yhdistys keräsi samassa palvelussa reilut 80 000 euroa uutta taloa varten. Rahat ovat olleet sidottuna pankkitilillä uuden talon hankkimista varten.

– Raha pitää kohdentaa tarkkaan johonkin, ja se on tarkoitettu lainan lyhennykseen ja remonttitarvikkeisiin. Sitä rahaa ei muuhun käytetä, kertoo Kissatalon Kirsti Koivula.

Isolahden uutta taloa varten yhdistys on ottanut myös pankkilainan.

Kissoja taloon ei voi kuitenkaan tuoda, koska hallinto-oikeuteen tehty valitus estää kissataloaikeet.

– Valitus elää omaa elämäänsä, mutta meillä on vahva usko siihen, että tänne tullaan vielä, Koivula sanoo.

Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Kulkuriin satoja kissoja vuosittain

Koiratarha Kulkurin yrittäjän Niina Männistön mukaan löytöeläinkotiin tuodaan vuosittain kissoja useita satoja.

– Yleensä ne ovat löytökissoja, jotka ovat pyörineet jonkin aikaa pihoissa, Männistö sanoo.

Syyskuussa Kulkurissa uutta kotia etsi muutama löytökissa, mutta tilanne vaihtelee vuoden mittaan.

– Yleensä se menee niin, että kissoja tulee pikkuhiljaa ympäri vuoden. Kylmien ilmojen alkaessa tulee suma. Tähän asti on selvitty etsimällä lisää kotihoitopaikkoja.

Katso uutisvideo aiheesta Yle Areenasta tästä linkistä.

Lisää uutisvideoita sekä -audioita löydät Areenasta Pohjanmaan aluesivuilta.

**Lue seuraavaksi:**Ennätysmäärä kissoja on löytänyt Vaasassa uuden kodin – kissatalo keksi käyttää sosiaalisen median voimaa tunteisiin vetoavasti

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun tiistaihin 28.9. kello 23 saakka.