1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. La Palma

La Palmalla asukkaita jättänyt kotinsa tuliuorenpurkauksen takia – katso videolta, kuinka laavaseinä hiipii espanjalaiskylään

Viranomaisten mukaan tulivuorenpurkaus on aiheuttanut kolmessa päivässä mittavat vahingot. Loukkaantuneista tai kuolleista ei ole raportoitu.

Laava tekee tuhoja La Palman saarella Espanjassa
Laava tekee tuhoja La Palman saarella Espanjassa

La Palman saarella sijaitsevan Todoque-kylän asukkaat joutuivat väistymään keskiviikkona, kun 12 metrinen laavamuuri vyöryi kohti asuinrakennuksia.

Laava eteni kohti kylää noin 120 metrin tuntivauhdilla, joten evakuointimääräyksen saaneilla asukkailla oli aikaa pelastaa irtaimistoaan.

Ihmisille annettiin tunti aikaa hakea omaisuutensa laavan tiellä olevista taloista.

Todoquen asukas Javier Lopez kertoi uutistoimisto AP:lle ottaneensa kodistaan valokuvia, asiakirjoja ja perustarvikkeita. Kaikkiaan mukaan tarttui sen verran tavaraa kuin pakettiautoon mahtui.

Ensimmäisiä merkkejä aktiivisuudestaan sunnuntaina

Tulivuorenpurkaus on jo aiheuttanut kolmessa päivässä mittavia vahinkoja saarella. Tiistaina uutistoimistot kertoivat, että La Palmalla sijaitseva Cumbre Vieja -tulivuoreen on tullut uusi halkeama, josta virta lisää laavaa.

Palomiehet kaivavat ojia laavan ohjaamiseksi pois asuinrakennusten tieltä, mutta viranomaisten mukaan sunnuntaina alkanut purkaus on tuhonnut ainakin 320 rakennusta, ja laava on peittänyt alleen yli 150 hehtaarin mittaisen alueen.

Kanariansaarten aluejohtaja Angel Victor Torres arvioi, että laava on jo aiheuttanut vahinkoja yli 400 miljoonan euron edestä.

Henkilövahingoilta on kuitenkin vältytty.

Asiantuntijoiden mukaan laavapurkaumia on havaittu kaksi. Toinen sijaitsee saaren eteläpuolella ja toinen saaren pohjoispuolella. Kuva: AFP / Lehtikuva

Pahin voi olla vasta edessä

Asiantuntijat seuraavat tarkasti lähes tuhatasteisen laavavirran etenemistä kohti Atlantin valtamerta, sillä mereen virratessaan laavaa nostattaa ilmaan vaarallisia myrkkykaasupilviä.

Matkaa merelle on liki kaksi kilometriä. Laavan odotetaan saavuttavan valtameri lähipäivinä.

Keskiviikkoon mennessä saarelta oli evakuoitu 6100 ihmistä. Kaikkiaan La Palmalla asuu noin 85 000 ihmistä.

Lue lisää:

Espanjalaisministeri: La Palman tulivuorenpurkaus on "suurenmoinen näytös", jota kannattaa hyödyntää turistinähtävyytenä

La Palman tulivuorenpurkaus ei toistaiseksi vaikuta saarella olevaan Turun yliopiston teleskooppiin – observatoriossa kolme suomalaista tutkijaa

Tulivuori purkautuu Kanariansaariin kuuluvalla La Palmalla – saarella on myös suomalaisia

La Palman maanjäristys ravisteli suomalaisen Tapio Pursimon taloa: "Talo tuntui olevan kuin tahnan päällä"