1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Turkulaisella Muhis Azizilla on viranomaisten maahanmuuttajille suunnattuun koronarokoteviestintään kaksi pointtia – selkeys ja strategia

Keskiviikon A-studiossa keskusteltiin maahanmuuttajataustaisten koronarokotekattavuuden saavuttamisesta. Selkeän viestinnän ja viranomaisten strategian lisäksi esille nousi hyvän perusterveydenhuoltokontaktin tärkeys.

Muhis Azizin kaksi pointtia viranomaisten koronarokoteviestintään
Muhis Azizin kaksi pointtia viranomaisten koronarokoteviestintään

Mitä viranomaisten maahanmuuttajille suuntaamaan koronarokoteviestintään kaivattaisiin?

– No ehkä enemmän selkeyttä asiaan, mitä he haluavat viedä eteenpäin, tämä yksi pointti, Azizi sanoo.

– Toinen pointti on se, että Suomen pitää pikkuhiljaa alkaa hahmottaa se, että maahanmuuttajat eivät ole yhtä harmaata aluetta.

Keskiviikon A-studiossa keskusteltiin koronarokotekattavuudesta ja siitä, miten maahanmuuttajataustaiset saataisiin Suomessa hakeutumaan rokotuksiin. Aihe on noussut huolenaiheeksi aikaisemmin esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Muun muassa Turun kaupunginvaltuutettuna (kok.) ja kaupungin monikulttuurisuusneuvoston entisenä puheenjohtajana tunnetun Azizinmukaan Suomen viranomaisilta tarvittaisiin koronaepidemian kaltaisiin vaikeisiin tilanteisiin parempia konsepteja maahanmuuttajien tavoittamiseksi.

– Meillä pitää olla selviä valtakunnallisia strategioita, eikä aina vain silloin, kun on pakko viedä tietty asia maahanmuuttajien keskuuteen. Meidän pitää herätä näihin asioihin aika nopeasti, Azizi sanoo.

Yle kertoi viime viikolla osassa Turun maahanmuuttajayhteisöistä leviävästä, koronarokotteeseen liittyvästä disinformaatiosta.

Azizin mielestä tilanteeseen on monia syitä. Esimerkiksi osalla maahanmuuttajista luottamus viranomaisiin on hyvin heikkoa. Samalla Suomen viranomaisten tiedotus aiheesta on Azizin mukaan ollut erimieliseltä vaikuttavaa, mikä vaikeuttaa osalla viestin sisäistämistä.

Rokote-epäröintiä EU:n asiantuntijakomiteassa tarkastelleen HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan rokotusmyönteisyyttä edistää myös hyvä kontakti perusterveydenhuoltoon – esimerkiksi oma lääkäri tai hoitaja, jonka kanssa askarruttavista asioista puhutaan.

– Eli mielestäni Suomessa osin tässä on myös kysymys perusterveydenhuollon heikkoudesta. Jos me joudumme pelkästään mediakanavien kautta jakamaan informaatiota, jota pitäisi oikeasti jakaa myöskin tällaisissa päivittäisissä terveydenhuollon kontakteissa – joita ei tarpeeksi ole – niin silloin meille alkaa syntyä tällaista mediakilpailua, ja luottamusta terveysviranomaiseen ei tule tarpeeksi, Lehtonen sanoo.

Keskustelussa rokotekattavuudesta mukana oli myös STM:n johtaja Pasi Pohjola. Koko keskiviikon A-studio on katsottavissa Yle Areenassa.