Etelä-Pohjanmaalle perustettiin oma sateenkaariyhdistys – tavoitteena tehdä pienetkin kunnat kaikille turvallisiksi paikoiksi olla oma itsensä

Uudella yhdistyksellä on suunnitelmissa järjestää ainakin Lapua Pride -tapahtuma ensi kesällä.

Uudella yhdistyksellä on suunnitelmissa on ainakin Lapua Pride -tapahtuma ensi kesällä. Kuva: Matti Myller / Yle

Etelä-Pohjanmaalle on perustettu oma sateenkaariyhdistys.

Kesällä Lapualla perustettu Lakeuden Sateenkaari ry toimii koko maakunnan alueella ja pyrkii edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta.

Uuden yhdistyksen toiminta on vasta aluillaan, mutta suunnitelmissa on ainakin Lapua Pride -tapahtuman järjestäminen ensi kesällä.

Idea yhdistykselle lähti paikallisesta keskustelusta, jossa pridea vastustettiin. Perustajajoukkoon on liittynyt ihmisiä myös muista pohjalaiskunnista.

"Hälyttävää, että ollakseen oma itsensä täytyy muuttaa suurempaan kaupunkiin"

Uuden yhdistyksen mukaan Etelä-Pohjanmaan pieniä kuntia on perinteisesti pidetty arvokonservatiivisina ja ilmapiiriä kuvataan usein ahtaaksi. Yhdistyksessä on noussut huoli erityisesti sateenkaarilapsista ja -nuorista.

Helpotusta tilanteeseen tavoitellaan yhteisön näkyvyydellä, tiedolla sekä mahdollisuuksilla kohdata muita sateenkaari-ihmisiä.

– Vähemmistöön kuuluvana elämä pellon laidassa voi erityisesti nuoruudessa tuntua yksinäiseltä. On hälyttävää, että ollakseen oma itsensä monen täytyy muuttaa suurempaan kaupunkiin, toteaa tiedotteessa yhdistyksen tiedottaja Julla Laurila.

Lakeuden Sateenkaari tahtoo tavoittaa Etelä-Pohjanmaalla asuvien lisäksi myös maakunnasta muualle muuttaneet ihmiset.

Lue myös: