1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. doping

Tulli: Mies valmisti dopingaineita keittiössään ja keksi niille tuotemerkin – kahta epäillään laajasta dopingkaupasta Tor-verkossa

Tullin mukaan aineita on myyty ainakin 94 000 euron edestä Tor-verkossa vuosina 2019–2021. Raaka-aineet tilattiin Kiinasta. Kaksi miestä on ollut vangittuna esitutkinnan aikana epäiltynä törkeästä dopingainerikoksesta.

Kotietsinnässä löytyneiden dopingaineiden katukauppahinta olisi Tullin arvion mukaan ollut noin 105 000 euroa. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Tulli on tutkinut laajaa dopingaineiden valmistukseen ja kauppaamiseen liittyvää rikoskokonaisuutta.

Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla asuvia miehiä epäillään dopingaineiden valmistuksesta ja myynnistä. Toinen miehistä valmisti aineet ja toinen tuli kuvioihin myöhemmin uudeksi myyjäksi Tor-verkossa.

Tullin esitutkinnan mukaan aineita on myyty ainakin 94 000 euron edestä Tor-verkossa vuosina 2019–2021.

Tullin mukaan Pohjois-Savossa asuva mies alkoi valmistaa dopingaineita vuonna 2018 omassa keittiössään, ensin omaan käyttöön. Valmistusohjeet hän hankki internetistä ja raaka-aineet mies tilasi Kiinasta bitcoineilla. Mies valmisti Tullin mukaan pääasiassa testosteronia, mutta myös muita dopingaineita. Vuonna 2019 mies aloitti aineiden myynnin Tor-verkossa.

Tullin mukaan mies myös keksi valmistamilleen aineille tuotenimen ja logon sekä parasta ennen -päiväykset.

Tulli teki kotietsinnän miehen asuntoon huhtikuussa 2021. Asunnosta löytyneiden aineiden katukauppahinta olisi Tullin arvion mukaan ollut noin 105 000 euroa.

Pohjois-Pohjanmaalla asuva mies tuli kuvioihin 2021, kun pohjoissavolainen aineiden valmistaja luovutti hänelle Tor-verkossa myyjätilinsä tunnukset. Tullin mukaan pohjoissavolainen aineiden valmistaja ei tuntenut miestä, mutta tämä oli ostanut häneltä aiemmin aineita.

Dopingaineita kulki valmistajalta uudelle myyjälle Pohjois-Pohjanmaalle ja uusi myyjä ehti myydä niitä Torilauta-, Sipulimarket-, Spurdomarket- ja Keskustori-sivustoilla.

Tulli on tutkinut tapausta törkeänä dopingainerikoksena. Kummatkin miehet olivat vangittuna tutkinnan aikana. Tapauksen esitutkinta lähetetään syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjävirastoon.