1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hautausmaat

Paltaniemen hautausmaa valittiin vuoden 2021 hautausmaaksi – Kajaanissa tuhkataan puolen Suomen vainajat

Tunnustuspalkinnon saaja on valittu asiakkaiden ja hautaustoimistojen antaman palautteen perusteella. Kajaanin seurakunnasta kerrotaan, että hautausmaan siisti ja kaunis ympäristö on tiiviin yhteistyön tulosta.

Vuonna 1975 perustettu Paltaniemen hautausmaa on laajentunut vuosien varrella. Alueella on myös Valon kappeli, jonka yhteydessä on krematorio. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle

Kajaanin evankelisluterilaisen seurakunnan Paltaniemen hautausmaa on vuoden 2021 hautausmaa. Tunnustuspalkinnon saaja on valittu asiakkaiden ja hautaustoimistojen antaman palautteen perusteella.

Suomen Hautaustoimistojen liiton myöntämä palkinto annetaan vuosittain seurakunnalle tai hautausmaalle, jonka henkilökunnan suhtautuminen omaisiin ja yhteistyökumppaneihin koetaan tukevaksi, ystävälliseksi ja myötäeläväksi.

Ylipuutarhuri Kirsi Pääkkönen kertoo, että palkinto tuli seurakunnalle positiivisena yllätyksenä. Hautausmaan siisti ja kaunis ympäristö on tiiviin yhteistyön tulosta.

– Yhteistyö lähtee hautausasiaintoimistosta, jossa asiakas otetaan vastaan tuli hän hautaustoimiston kautta tai suoraan omaisena. Palveluketju etenee hautausmaalle joko tuhkaukseen tai arkkuhautaukseen, ja lopulta haudan hoitamiseen.

Yhteistyökumppaneiden määrä on viime vuosina kasvanut, sillä Paltaniemen krematoriossa tuhkataan vainajia ympäri Pohjois-Suomea. Krematorion hoitaja Seppo Niskasen mukaan tuhkauksien määrä on tuplaantunut 2–3 vuoden aikana, sillä tuhkauskapasiteetin määrä on Pohjois-Suomessa liian pieni. Lähin krematorio on Oulussa, mutta siellä jonot ovat Niskasen mukaan pitkät.

– Kajaani palvelee Rovaniemeä ja Kuusamoa, Sallasta ja Utsjoeltakin asti on tänne tuotu vainajia tuhkattavaksi. Myös Keski-Pohjanmaalta tulee Kajaaniin jonkin verran vainajia tuhkattavaksi.

Tilanne muuttuu todennäköisesti ensi kesänä, sillä Kokkolaan valmistui krematorio tämän kuun alussa ja myös Rovaniemellä on alkamassa krematorion rakentaminen.

– Olemme tehneet paljon töitä uusien hautaustoimistojen kanssa, koska tätä kautta on hoidettu lähes puoli Suomea. Siinä mielessä tilanne on helpottumassa, sillä Sodankylästäkin on tänne matkaa yli 500 kilometriä. Suhde on sama, jos me lähtisimme tuhkaamaan vainajaa Helsinkiin.

Paltaniemen hautausmaa on valittu vuoden 2021 hautausmaaksi. Tunnustuspalkinnon saaja on valittu asiakkaiden ja hautaustoimistojen antaman palautteen perusteella. Palkinto annetaan seurakunnalle tai hautausmaalle, jonka henkilökunnan suhtautuminen omaisiin ja yhteistyökumppaneihin koetaan tukevaksi ja myötäeläväksi. Haastateltavina ylipuutarhuri Kirsi Pääkkönen, kesäpuutarhuri Kaisa Vimpari ja krematorion hoitaja Seppo Niskanen. Toimittajana Arto Loukasmäki.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.