1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kivirakennukset

Suomen pankin haarakonttorina toiminut kivitalo on pantu myyntiin Kotkassa – arkkitehtuuriltaan uniikki rakennus

Entinen Suomen pankin kiinteistö on näyttävä kivirakennus aivan Kotkan keskustassa. Tarjouskilpailu kiinteistöstä on käynnistynyt torstaina.

Näyttävä rakennus tunnetaan nykyisin Kotkan oikeustalona. Kymenlaakson käräjäoikeuden toiminta kiinteistössä on kuitenkin päättymässä. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Valtion omistama Senaatti-kiinteistöt myy Kotkan keskustassa sijaitsevan entisen Suomen pankin kiinteistön.

Toimistokiinteistö sijaitsee keskeisellä paikalla Kotkan keskustassa. Rakennus on arkkitehtuuriltaan uniikki ja rakennushistoriallisesti merkittävä. Se on tunnettu osa Kotkan kaupunkikuvaa.

Kaava mahdollistaa kohteen kehittämisen toimisto- ja liiketilaksi sekä osin asuinkäyttöön.

Tarjouskilpailu on käynnistynyt tänään torstaina.

Käräjäoikeus lähdössä

Näyttävässä rakennuksessa on tällä hetkellä Kymenlaakson käräjäoikeuden istuntopaikka, ja rakennus tunnetaan myös Kotkan oikeustalona.

Käräjäoikeuden toiminta on kuitenkin loppumassa. Käräjäoikeuden Kotkan kanslia lakkautettiin jo vuonna 2018. Loputkin tilat keskitetään lähivuosina Kouvolaan. Kotkan oikeustalon vuokrasopimusta on jäljellä vielä noin vuosi ja oikeustalolla työskentelee yhä parikymmentä ihmistä. Vuokrasopimus päättyy 30. lokakuuta 2022.

Lue lisää: Kymenlaakson käräjäoikeuden Kotkan kanslia lakkautetaan

Alunperin kivitalo on rakennettu Suomen pankin Kotkan haarakonttoriksi. Suomen pankki toimi rakennuksessaan vuoteen 1993 sakka. Pääsääntöisesti kaikki Suomen Pankin sivukonttorit on lakkautettu 1990-luvulta lähtien ja rakennukset ovat siirtyneet muuhun käyttöön.

Kotkassa konttorirakennukseen muutti 1990-luvulla Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia. Toimipisteen nimenä oli Kymenlaakson täydennyskoulutuslaitos.

Vuodet 2007–2012 rakennus oli tyhjillään, kunnes rakennus peruskorjattiin ja varustettiin Kymenlaakson käräjäoikeuden käyttöön.

Valmistui viime vuosisadan alussa

Rakennuksen alkuperäinen osa on valmistunut vuosina 1909-1910.

Rakennus on kaksikerroksinen kivirakennus, jonka kadulle näkyvä julkisivu on verhottu lohkopintaisella graniitilla. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsi pankin tilat. Suuri pankkisali erottuu yhä julkisivussa korkeine ikkunoineen. Alkuperäinen osa on merkitty suojeltavaksi rakennukseksi.

Toisessa kerroksessa oli iso yksityisasunto. Ullakolla korkean katon alla oli lisäksi yksi asunto. Kellarissa oli lämmitystiloja sekä vahtimestarin ja talonmiehen asunnot. Nykyään tilojen käyttötarkoitusta on muutettu.

Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Gustaf Nyström. Hän oli maan arvostetuimpia arkkitehtejä jo elämänsä aikana. Hänen tunnetuimpiin töihin kuuluvat Valtionarkisto, Säätytalo, Helsingin vanha kauppahalli ja Helsingin yliopistonkirjaston rotunda.

Konttorirakennuksia valmistui 1910-luvulle tultaessa Kotkan lisäksi Viipuriin, Turkuun, Poriin, Sortavalaan, Ouluun, Kuopioon ja Jyväskylään. Pankkirakennukset ovat ulkomuodoltaan samantyyppisiä: kaksi- tai kolmikerroksisia kaupunkikivitaloja.

Vuonna 1979 Kotkan konttorirakennusta laajennettiin takapihalle sijoittuvalla lisärakennuksella, jonka suunnitteli arkkitehti Heikki Elomaa. Lisärakennus ei näy kadulle. Se on tasakattoinen, suoralinjainen matala rakennus, jonka julkisivut on verhoiltu messinkipoimulevyllä.

Laajennusosaa ei ole nykyisessä kaavassa suojeltu. Kotkan suojelukaavaa, jossa myös Suomen Pankin rakennus on lisätty suojelukohteiden joukkoon, laaditaan parhaillaan.