1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omaisuusrikokset

Nuorten näpistelyt, häiriökäyttäytyminen ja ilkivalta ovat lisääntyneet kaupoissa – kauppias: "Ei tällaista syksyä ole minun urallani ollut"

Nuorten näpistelyihin yritetään puuttua varhaisessa vaiheessa erilaisin keskusteluin. Porin Puuvillassa kauppias on linjannut, että jokainen tapaus ilmoitetaan poliisille. Poliisi tekee alle 18-vuotiaan näpistyksestä aina lastensuojeluilmoituksen.

Näpistelijöitä otetaan Porin Puuvillan K-Citymarketissa kiinni viikottain useita, kertoo kauppias Jaakko Kauppinen. Kuva: Kati Rantala / Yle

Nuorten näpistely on lisääntynyt muun maan tavoin myös Lounais-Suomessa.

Kaupoista tarttuu nuorten matkaan muun muassa kosmetiikkaa, virvoitusjuomia ja makeisia.

– Ei tällaista syksyä ole minun urallani ollut, Jaakko Kauppinen huokaa.

Kauppinen on Porin Puuvillan K-Citymarketin kauppias. Poikkeuksellinen syksy koskee nuorten tekemiä näpistyksiä ja yleistä häiriökäyttäytymistä.

– Sama ilmiö on nähtävissä meidän kaupassa ja varmaan koko Porissa.

Yleisellä häiriökäyttäytymisellä Kauppinen tarkoittaa kaupoissa juoksentelua, tavaroiden levittämistä ja muiden asiakkaiden häiritsemistä.

Kiinnijäämisiä useita viikossa

Näpistyksistä jää nuorisoa kiinni useita kertoja viikossa.

– Nuorison suosimia tuotteita yritetään näpistää. Kosmetiikkaa sekä energia- ja virvoitusjuomia, Jaakko Kauppinen listaa.

Puuvillan K-Citymarketin linjaus on, että kaikki näpistykset ilmoitetaan poliisille ja kaikista teoista vaaditaan rangaistusta.

– Monesti on sovittu nuoren kanssa, että hän tulee ihan kauppaan tekemään töitä ja hyvittää sillä tekonsa.

Näpistelyongelmaa on ollut myös Raumalla. K-Supermarket Arenan kauppias Jari Haarala kertoi Länsi-Suomi -lehdessä syyskuun puolivälissä koululaisten kesken leviävästä haasteesta, jossa nuoret pyrkivät varastamaan mahdollisimman paljon tavaraa kaupalta (siirryt toiseen palveluun) ja myyvät sitä sitten koulupäivän aikana eteenpäin.

Myös Kaupan liitto kertoi viime vuoden lopulla (siirryt toiseen palveluun), että myymälävarkaudet ja näpistykset ovat olleet kasvussa.

Rikollisesta teosta aina lastensuojeluilmoitus

Lounais-Suomen poliisin mukaan alle 14-vuotiaiden näpistykset ovat lisääntyneet, mutta 15–17-vuotiaiden taas vähentyneet.

2018201920202021%-muutos
Alle 14v.229342519305+17,76%
15–17v.211314297161-15,71%

Tämän vuoden tilasto on ajalta 1.1.–31.8.2021.

Rikosylikonstaapeli Teemu Huttunen Porin poliisiaseman Ankkuri-tiimistä kertoo poliisin huomanneen näpistysten olleen tänä vuonna varsinkin loppukesän ja alkusyksyn trendinä.

– Meidänkin havaintojemme mukaan ilmiö on noussut esiin erityisesti juuri yläkoulun aloittaneiden keskuudessa. Monet nuoret ovat kertoneet kuulleensa muiden nuorten puhuvan näpistyksistä ja niissä onnistumisesta, mikä on osittain ruokkinut ilmiötä.

Huttusen mukaan aiheesta on ollut viestejä ja videoita myös nuorten käyttämissä sosiaalisissa medioissa.

– Ankkuritiimi kutsuu aina rikolliseen tekoon epäillyn nuoren huoltajansa kanssa niin sanottuun ankkuripuhutukseen poliisilaitokselle. Puhutukseen osallistuu aina tiimistä poliisi ja sosiaalipuolen ammattilainen.

Puhutuksessa käydään läpi rikollista tekoa ja sen seurauksia, tekoon johtaneita seikkoja sekä kartoitetaan nuoren ja perheen kokonaistilannetta muutenkin. Rikollisesta teosta kirjataan aina myös lastensuojeluilmoitus, minkä käsittely aloitetaan ankkuripuhutuksessa.

Kutsu käy näpistyskeskusteluun Turussa

Turussa näpistelystä kiinni jäänyt nuori saa kutsun näpistyskeskusteluun, joka järjestetään Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalolla.

Koordinaattori Susanne Etholen-Rättö kertoo, että useimmiten keskusteluun kutsuttu nuori on teostaan pahoillaan ja häpeissään.

– Useimmille nuorille kiinnijääminen on hyvin epämiellyttävää. Heitä nolottaa ja hävettää. Keskusteluissa pyritään pureutumaan näihin tunteisiin, jotta ikävästä tapauksesta voisi myös oppia jotain.

Näpistyskeskustelun tarkoituksena on, että nuori oppii näpistämisestä, eikä tee sitä uudestaan, sanoo SPR:n Turun nuorten turvatalon koordinaattori Susanne Etholen-Rättö. Kuva: Ari Welling / Yle

Moni nuori ei osaa ajatella, kuinka iso pyörä pyörähtää käyntiin näpistelystä. Kaupan myyjien ja järjestyksenvalvojien lisäksi soppaan sekoittuvat poliisi ja oma vanhempi, sekä turvatalolla vielä sosiaali- ja terveyspuolen ihmisiä.

– Keskusteluissa yritetään myös painottaa tätä: ymmärsikö nuori näpistyksen tehdessään, että se poikii näin pitkän ajan tapahtumia, Etholen-Rättö selittää.

Pelkän rangaistuksen sijaan Etholen-Rätön mukaan on tärkeää, että nuori tulee myös kuulluksi ja mahdolliset teon taustalla olevat seikat tulevat selville. Läheskään aina sellaisia ei kuitenkaan ole.

– Lapset ja nuoret ovat hetkessä eläjiä, eikä siinä kohdassa välttämättä ajatella järkevästi tai pohdita seurauksia. Aika usein vastauksena on, ettei nuori tiedä mikä häneen näpistyksen hetkellä meni, hän ei vain ajatellut asiaa.

MLL: Keskusteluyhteys auki nuoren kanssa

Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuorisoneuvolaa luotsaava Minna Wessman kehottaa vanhempia pitämään hyvän keskusteluyhteyden auki lapseen ja nuoreen, jo pienestä pitäen.

Näin myös mahdollisista näpistyksistä puhuminen helpottuu.

– On luontevaa olla pettynyt lapsen toimintaan ja sen saa tuoda esille. Lapselle pitää kuitenkin käydä ilmi, että hän on yhä tärkeä, vaikka olisikin tehnyt huonon valinnan, Wessman kertoo.

Wessman pitää Puuvillan K-Citymarketin linjausta hyvänä.

– Myös poliisin varhaisella puuttumisella on ollut hyviä tuloksia.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 24.9. kello 23.

Lue myös:

Jos lapsesi jää kiinni näpistyksestä – tässä seuraukset

Tiktokin hittileluilla ikävä lieveilmiö: jopa alakouluikäiset lapset näpistelevät kaupoista muutaman euron hintaisia hypistelyleluja

6-vuotias karkkivaras ja 13-vuotias kaverin hakkaaja luulevat, ettei rikoksista seuraa mitään – yllätys on suuri, kun vastassa on Sari Suikkanen