1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalivähemmistöt

Priden somevastustus synnytti Etelä-Pohjanmaalle sateenkaariyhdistyksen – "Haluamme näyttää nuorille, että he eivät ole yksin"

Lapualle perustettu yhdistys toimii koko Etelä-Pohjanmaan alueella ja haluaa erityisesti luoda nuorille turvallisen ilmapiirin, jossa voi olla oma itsensä. Seta pitää uutta yhdistystä tervetulleena.

Etelä-Pohjanmaalle oma sateenkaariyhdistys
Etelä-Pohjanmaalle oma sateenkaariyhdistys

Etelä-Pohjanmaalle perustettu sateenkaariyhdistys haluaa erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille nykyistä turvallisemman ja kotoisamman olon.

Maakunnan pieniä kuntia on yhdistyksen mukaan perinteisesti pidetty arvokonservatiivisina ja ilmapiiriä kuvataan usein ahtaaksi. Yhdistyksessä onkin noussut huoli erityisesti sateenkaarilapsista ja -nuorista.

– Haluamme näyttää nuorille, jotka eivät tunne oloaan kotoisaksi, etteivät he ole yksin, vaan on paljon aikuisia, jotka ovat heidän puolellaan, sanoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Sanna Panula.

Panula uskoo, että myös pienemmillä paikkakunnilla vähemmistöjen puolustajia on paljon. Vastustajat ovat pieni, mutta äänekäs joukko, ja moni nuori kokee varmasti pelkoa olla oma itsensä. ** **

– Yksi tärkeä kanava on Discord-keskustelupalsta jonne nuoret saavat tulla keskustelemaan turvallisten aikuisten ja toisten sateenkaarinuorten kanssa moderoidussa tilassa, johon ei päästetä öyhöttäjiä.

Lapualla perustettu Lakeuden Sateenkaari ry toimii koko maakunnan alueella ja pyrkii edistämään vähemmistöjen hyvinvointia, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta.

Lue lisää: Etelä-Pohjanmaalle perustettiin oma sateenkaariyhdistys – tavoitteena tehdä pienetkin kunnat kaikille turvallisiksi paikoiksi olla oma itsensä

Miksi sateenkaariasiat eivät saisi olla näkyvillä?

Yhdistys sai kipinän Facebookissa nousseesta keskustelusta siitä, tarvitaanko Lapualla Pride-tapahtumaa. Valtava vastustus sai puolustajat aktivoitumaan.

– Keskustelu oli sitä, että ei se mua haittaa, mutta älkää hieroko sitä mun naamaan. Että sateenkaariasiat eivät saisi olla näkyvillä. Miksi eivät saisi? Ajateltiin, että tuodaan ne tännekin, niin muutkin pääsevät tutustumaan, mistä on kyse, sanoo Panula.

Jäsenistö on kirjavaa: mukana on niin sateenkaariväkeä kuin heteroita.

– Toiminnassa tuodaan esiin se, että jokainen voi olla muiden puolella. Itsekin olen heteroperheen äiti. Tämä ei ole vain sateenkaarikansan asia, sanoo Sanna Panula.

Suunnitelmissa on ainakin Lapua Pride -tapahtuman järjestäminen ensi kesänä. Se sisältäisi kulkueen lisäksi myös seminaarin ja koulutusta.

Lakeuden Sateenkaari aikoo toimia koko maakunnan alueella ja tehdä myös yhteistyötä lähiyhdistysten kanssa, sanoo Sanna Panula. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Sateenkaari-ihmisiä kaikkialla, yhdistyksiä vielä ei

Setan puheenjohtaja Sakris Kupila pitää uuden yhdistyksen syntyä Etelä-Pohjanmaalle tervetulleena, sillä pohjalaismaakunnissa toimintaa on ollut vähänlaisesti. Vaasassa toimii Setan paikallisjärjestö.

Setalla on valtakunnallisten järjestöjen lisäksi parikymmentä paikallisjärjestöä eri puolilla maata Helsingistä Rovaniemelle. Vaikka sateenkaari-ihmisiä asuu kaikkialla, mahdollisuus vertaistukeen ja toimintaan osallistumiseen kuitenkin vaihtelee.

– Verkon kautta mukaan pääsee tietysti kaikista kolkista, mutta onhan toki eri asia, jos omalla paikkakunnalla toimii yhdistys, sanoo Kupila.

Hän ei kuitenkaan haluaa luoda syyllistä oloa sinne, missä yhdistyksiä ei ole perustettu, sillä toiminnan pystyyn laittaminen vaatii paljon.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 24.9. kello 23 saakka.