1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mobiililaitteiden laturit

EU-komissio haluaa vihdoin yhdenmukaistaa kännykkälaturit – parlamentti esitti asiaa jo kymmenen vuotta sitten

Taustalla ovat ympäristösyyt ja kuluttajaystävällisyys. Komission esitys vaatii jäsenmaiden ja EU-parlamentin hyväksynnän. Elektroniikkayhtiöt saisivat kahden vuoden siirtymäajan, jos standardisointi toteutuu. Elektroniikkavalmistajista Apple vastustaa hanketta.

EU-komissio haluaa yhtenäistää kännyköiden laturit. Kuva: AOP

EU-komissio haluaa stantardisoida matkapuhelinten ja muiden kannettavien elektroniikkalaitteiden laturit. Komissio kertoi tänään esityksestään.

Taustalla on huoli elektroniikkaromun kasvavasta määrästä: EU:ssa on arvioitu, että vanhoista latureista syntyy vuosittain 51 000 tonnia jätettä.

Yhtenäiset laturit olisivat kätevämpiä myös kuluttajien kannalta. On arvioitu, että kuluttajat säästäisivät standardilaturien ansiosta vuosittain 250 miljoonaa euroa.

Europarlamentaarikot ovat arvostelleet komissiota hidastelusta asiassa. Parlamentti halusi jo kymmenen vuotta sitten yhtenäistää laturit.

Komissio esittää standardiksi USB-C-liitäntää. Esityksen mukaan laturit myytäisiin jatkossa erillään laitteista. Samanlaisella laturilla voisi ladata eri valmistajien laitteita.

Samaan aikaan langaton latausteknologia on kuitenkin yleistymässä.

Komission esitys vaatii jäsenmaiden ja EU-parlamentin hyväksynnän. Elektroniikkayhtiöt saisivat kahden vuoden siirtymäajan, jos standardisointi toteutuu.

Standardilaturi olisi takaisku Applelle, joka on vastustanut hanketta.

Jo vuonna 2009 Nokia, Apple ja Samsung allekirjoittivat sitoumuksen yhteensopivan mikro-USB-lataustekniikan kehittämisestä.

Apple on kuitenkin pitäytynyt tuotteissaan erilaisissa liittimissä ja komission lakiesityksen arvioidaankin vaikuttavan siihen eniten valmistajista.

Korjaus 23.9.2021 kello 16.30: Artikkelissa on täsmennetty, että Applen osalta kyse on erilaisistä liittimistä, ei latureista.

Lisää aiheesta:

Vanha vaatimus yleislaturista junnaa yhä EU:ssa – langaton latausteknologia voi tehdä vuosien piuhakeskustelusta turhan