1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskunnan kyselytunti

Koronapassi kuohutti kyselytunnilla: ”Käytännössä rokotepakko”, sanoivat perussuomalaiset – Lintilä moitti puoluetta rokotevastaiseksi

Perussuomalaiset ja keskustalaiset ottivat yhteen koronapassista syysistuntokauden kolmannella kyselytunnilla. Eduskuntaa puhutti myös valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) väläyttämä ansiotuloverotuksen keventäminen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sai vastata torstaisella kyselytunnilla useisiin koronapassia koskeviin kysymyksiin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Keskustelu koronapassista nosti tunteet pintaan eduskunnan tämänpäiväisellä kyselytunnilla. Perussuomalaiset avasi kyselytunnin moittimalla hallitusta koronapassin valmistelusta.

– Koronapassi aloittaa kansalaisten lajittelun rokotettuihin ja rokottamattomiin, jopa julkisissa palveluissa kuten uimahalleissa, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi.

Tavio sanoi myös, että koronapassi murentaa terveystietojen yksityisyydensuojaa sekä tosiasiallisesti jaottelee suomalaiset rokotettuihin ja rokottamattomiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vastasi muistuttamalla, ettei koronapassia olla ottamassa koko maassa rajoitustoimena käyttöön.

– Jos jollakin alueella olisi tartuntarypäs, passilla voisi vapautua (alueellisista) rajoituksista, Kiuru sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan sanoi, että hallituksen lähtökohtana on Suomen avaaminen.

– Lähtökohta on se, että rajoitustoimia ei olisi lainkaan – missään päin Suomea. Että kaikki olisi avoinna kaikille. Mutta jos alueella paikalliset viranomaiset joutuisivat ottamaan rajoituksia käyttöön, olisi passi väline paikkojen auki pitämiseen.

”Flirttailette rokote- ja koronadenialisteille”

Useissa perussuomalaiden puheenvuoroissa korostettiin, että koronapassi tosiasiallisesti pakottaa ottamaan rokotuksen. Kun keskustelu oli jatkunut jonkin aikaa, keskustalaiset alkoivat kuittalla perussuomalaisille heidän kysymyksistään.

– Mielestäni olisi hyvä nyt, että perussuomalaiset kommentoisivat, onko se rokote nyt hyvä vai huono asia eikä flirttailtaisi korona- ja rokotedenialistien puheenvuoroilla, Petri Honkonen (kesk.) sanoi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) jatkoi:

– Täytyy sanoa, että olen hämmentynyt ja pettynyt siihen, että perussuomalaiset on julistautunut rokotevastaiseksi puolueeksi. Tämä oli aika kova ulostulo.

Perussuomalaisten Leena Meri puolestaan kutsui keskustalaisten puheenvuoroja vääristelyksi.

– Jos ajetaan rokotepakkoa, niin se pitäisi sanoa suoraan, hän sanoi.

– Ihmisillä on sairauksia ja myös perusteltua pelkoa sikainfluenssarokotteen jälkeen. Me korostamme vapaaehtoisuutta.

Marin: Suhtaudun avoimesti Saarikon veroavaukseen

Kyselytunnin toisella puoliskolla käytiin keskustelua verotuksesta. Kokoomuslaiset kehuivat valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) eilistä veroavausta.

Keskuskauppakamari esitti ansiotuloverotuksen keventämistä kahdella prosenttiyksiköllä ensi vaalikaudella. Valtiovarainministeri mielestä jonkinlaista veronkevennystä voitaisiin harkita jo ennen vaaleja.

– Oletteko tuomassa hallituksena esityksen työn verotuksen keventämisestä, edustaja Sari Multala (kok.) kysyi.

– Pidän perusteltuna, ettei mitään keinoa suljeta pois, Saarikko vastasi.

Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kysyi, onko koko hallitus valmis työn verotuksen keventämiseen ja suuntaisi kysymyksensä erityisesti pääministeri Marinille.

– Itse suhtaudun avoimesti tähän avaukseen. Teemme talouspolitiikkaa ajassa ja on kyettävä reagoimaan muutoksiin, jotka ovat edessä. Erityisesti pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämiseen suhtaudun myönteisesti, Marin sanoi.

– Ministeriö tekee esityksen ja sitten neuvottelemme siitä.

Koronarajoitukset vielä voimassa kyselytunneilla

Tämänpäiväinen kyselytunti on syysistuntokauden kolmas.

Kysymyksiin ovat vastaamassa pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.)., työministeri Tuula Haatainen (sd.), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.), tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.).

Eduskunnassa noudatetaan erilaisia koronarajoituksia vielä ainakin lokakuun alkupuolelle saakka. Rajoitukset vaikuttavat sekä kansanedustajien että ministerien osallistumiseen kyselytunneille.

Voit keskustella aiheesta huomiseen perjantaihin 24. syyskuuta klo 23 saakka.