1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turun ammattikorkeakoulu

Turun ammattikorkeakoulu hakee taas lisäkoulutuksia ministeriöltä – vararehtori: "Työvoima- ja osaamispulaa ei voida paikata Varsinais-Suomessa muualla toteuttavilla koulutuksilla"

Turun AMK hakee sähkö- ja automaatiotekniikan ja sisustusarkkitehtuurin koulutusvastuiden laajennuksia Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Taustalla on Varsinais-Suomen teollisuuden vakava työvoima- ja osaajapula.

Viimeksi ammattikorkeakoulu haki sähkö- ja automaatiotekniikan sekä rakennusarkkitehtuurin koulutuslinjoja tuloksetta kaksi vuotta sitten, tuloksetta. Kuvituskuva. Kuva: Paula Collin / Yle

Turun ammattikorkeakoulu haluaa laajentaa koulutuksiaan sähkö- ja automaatiotekniikkaan ja rakennussarkkitehtuuriin.

Turun AMK hakee sähkö- ja automaatiotekniikan ja rakennusarkkitehtuurin koulutusvastuiden laajennuksia Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Taustalla on ammattikorkeakoulun mukaan Varsinais-Suomen teollisuuden vakava työvoima- ja osaajapula.

– Varsinais-Suomen alueella on näistä kahdesta osa-alueesta vakava työvoimapula. Tämä on ollut pitkäaikainen kehitys. Jos puhutaan sähkö- ja automaatiotekniikasta, niin sähkön merkitys kaikessa teollisessa toiminnassa, laivanrakennuksessa ja joka puolella lisääntyy niin kovaa vauhtia, että nyt ollaan kriittisessä vaiheessa sen suhteen, että meidän on pakko saada lisättyä osaajia Varsinais-Suomeen, linjaa Turun ammattikorkeakoulun vararehtori Juhani Soini.

Koulutuspäätökset aluepoliittisia päätöksiä

Viimeksi ammattikorkeakoulu haki sähkö- ja automaatiotekniikan sekä rakennusarkkitehtuurin koulutuslinjoja kaksi vuotta sitten, tuloksetta.

Soinin mukaan päätöksissä paistaa aluepolitiikka.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö on aikaisemmin pyrkinyt vastuulaajennuksia rajoittamaan. Minulla on sellainen olo, että työvoimapulan kohdalla on nyt huomattu, että alueelliset koulutukset ovat myös tärkeitä. Alueellista työvoima- ja osaamispulaa ei voida paikata Varsinais-Suomessa muualla toteuttavilla koulutuksilla. Uskomme vakaasti, että meillä on erittäin suuri tarve näillä molemmilla koulutuksilla.

Korkeakoulut tekevät yhteistyötä

Turun ammattikorkeakouluista valmistuisi tulevaisuudessa siis sähkö- ja automaatiotekniikan ja rakennusarkkitehtuurin insinöörejä, jos ministeriö näyttää vihreää valoa.

Myös Turun yliopisto on mahdollisesti hakemassa sähkö- ja automaatiotekniikan diplomi-insinöörikoulutusta. Yliopiston hallitus päättää koulutusvastuun laajennuksen hausta perjantaina.

– Kaikki turkulaiset korkeakoulut tekevät tiivistä yhteistyötä. Tämä on yhdessä ajateltu asia yliopiston kanssa. Koulutukset poikkeavat toisistaan ja täydentävät toisiaan sen verran, että emme näe tässä kilpailuasetelmaa lainkaan, sanoo Soini.

Soini sanoo, että olisi surullista jos vain toinen Turun korkeakoulu saisi koulutusvastuun laajennuksen itselleen.

– Näen, että teollisuuden kilpailukyvyn osalta tarvitsemme niin ammattikorkeakoulun kuin yliopiston koulutuslinjat. Ihmiset sijoittuvat erilaisiin tehtäviin valmistumisen jälkeen ja se olisi surullista, jos ministeriössä nähtäisiin, että jompi kumpi olisi parempi Varsinais-Suomen työelämän kannalta tärkeämpi koulutus.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää mahdollisista koulutusvastuiden laajentamisesta myöhemmin syksyllä. Koulutukset voisivat alkaa vuoden 2023 syksyllä.