1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virustaudit

Syysflunssaa liikkeellä Jyväskylän seudulla – Lääkäri Käsmä: "Terveyspalveluihin vasta, jos tauti pitkittyy ja oireet ovat hankalat"

Jyväskylän tartuntaudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä arvioi, että flunssaa voi olla liikkeellä viime syksyä enemmän, koska ihmiset ovat alkaneet kokoontua. Terveyspalveluihin kannattaa hakeutua, jos oireet ovat hankalat ja hengittäminen on vaikeaa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koronaviruksen lisäksi liikkeellä on tällä hetkellä myös tavallista, jokasyksyistä flunssaa.

– Tämä on näkynyt esimerkiksi Jyväskylän seudulla niin, että koronatestejä otettiin pari viikkoa sitten todella paljon, mutta otetuista näytteistä vain hyvin harva oli koronapositiivinen, kertoo Jyväskylän tartuntaudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Tartuntatautilääkäri Käsmän mukaan yhteydenotto terveyspalveluihin on aiheellinen vasta silloin, jos oireet ovat hankalat ja tauti pitkittyy.

– Hoitoon tulee hakeutua, mikäli tautiin liittyy korkea kuume ja voimakas uupumus. Jos hengittäminen on selkeästi raskasta, on hyvä varmistuttaa, ettei kyseessä ole alkava bakteeritauti, sanoo Käsmä.

Käsmä muistuttaa THL:n tuoreesta ohjeesta, jonka mukaan koronatestiin on syytä tulla vain jos koronaan sopivien oireiden lisäksi on rokottamaton tai vain yhden rokotteen saanut, sote-alan työntekijä tai tiettävästi koronavirukselle altistunut.

Käsmä arvioi, että flunssaa voi olla liikkeellä viime syksyä enemmän, koska ihmiset ovat alkaneet kokoontua. Myös ylähengitystieinfektiot leviävät näin herkemmin.

Käsmä myös suosittelee, että flunssaoireita podettaisiin akuutissa vaiheessa muutama päivä kotona, etteivät flunssataudit leviäisi työpaikoilla, päivähoidossa ja kouluissa.

Influenssasta ei ole toistaiseksi Käsmän mukaan havaintoja. Influenssakauden ennakoidaan tulevan Keski-Suomeen vasta vuodenvaihteen tienoilla.

Täydennetty 24.9.2021 kello 9.59 lkka Käsmän kommenteilla terveyspalveluihin hakeutumisesta. Myös otsikkoa muokattu.