1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aluevaalit

Kunnallisalan kehittämissäätiön kysely: Vain reilut 43 prosenttia ilmoittaa varmasti äänestävänsä aluevaaleissa

Ylemmät toimihenkilöt, korkeasti koulutetut sekä yrittäjät ja eläkeläiset ovat keskimäärää vakuuttuneempia äänestämässä käymisestään. Myös kokoomuksen kannattajat ovat äänestämisestään muita varmempia.

Kuntavaaleissa äänestettiin keväällä, ja tammikuussa ovat vuorossa ensimmäiset aluevaalit. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kaikista äänestysikäisistä reilut 43 prosenttia ilmoittaa, että äänestää varmasti aluevaaleissa, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. 68,5 prosenttia ilmoittaa äänestävänsä vähintään melko varmasti.

Ylemmät toimihenkilöt, korkeasti koulutetut sekä yrittäjät ja eläkeläiset ovat keskimäärää vakuuttuneempia äänestämässä käymisestään. Yli 60-vuotiasta 51 prosenttia ilmoittaa varmasti äänestävänsä.

Äänestämisen käynnin varmuudesta muita varmempia olivat kokoomuksen kannattajat, heistä 59 prosenttia äänestäisi varmasti.

Perussuomalaisten kannattajat ovat muiden puolueiden kannattajia vähemmän varmoja äänestäjiä.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu 11.–15. syyskuuta.

Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 000. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Aiotko äänestää aluevaaleissa? Voit keskustella aiheesta 25.9. kello 23:een asti.

Lue myös:

Yle kysyi kansanedustajilta aluevaaleista: lähes joka kolmas vastanneista haluaa päättämään sote-asioista – katso oman edustajasi vastaus

Vain yksi kunnanjohtaja kertoo harkitsevansa ehdokkuutta tammikuun aluevaaleissa – "Aika ei riitä" tai "En ole poliittinen" yleisimmät epäröinnin syyt

Puolueiden tuplapäänsärky aluevaaleissa: mistä soten tuntevia ehdokkaita ja miten herätellä äänestäjiä keskellä juhlapyhiä?