1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun Aninkaistenkadulla riehuneelle miehelle vaaditaan vankeutta – syyttäjä katsoo miehellä olleen rasistinen motiivi

Syytteessä olevat tapahtumat alkoivat 28. huhtikuuta. Suurinta osaa teoista on tutkittu poliisilla niin sanottuina viharikoksina, mikä johtuu epäillyn esitutkinnan aikana esiin tuomista ulkomaalaisvastaisista vaikuttimista.

Syyttäjä vaatii Aninkaistenkadulla riehuneelle miehelle vähintään vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Kuvituskuva. Kuva: Arash Matin / Yle

Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta miehelle, joka riehui Turun keskustassa huhtikuussa keskellä päivää lihaveitsen kanssa. Syyttäjän mukaan rangaistuksen koventamisperusteena tulee ottaa huomioon, että miehellä oli rasistinen motiivi.

Syytteessä olevat tapahtumat alkoivat 28. huhtikuuta. Syyttäjän mukaan syytetty löi itselleen ventovierasta miestä kädellä päähän kadulla Savitehtaankadun ja Hämeentien risteyksessä. Sen jälkeen mies vielä tönäisi uhrin maahan, osoitti tätä sormella ja huusi rasistisia kommentteja, syytteessä sanotaan.

Esitutkinnassa mies kertoi nähneensä uhrin liikennevaloissa katselemassa puhelinta ja lyöneensä tätä, koska tämä oli ulkomaalainen. Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle hän kuitenkin kiisti syyttäjän koventamisperusteen.

"Halusi vain potkia ikkunoita ja mainoskylttiä"

Seuraavana päivänä mies liikkui lihaveitsen kanssa Turun keskustassa. Ensin mies syyttäjän mukaan potki aggressiivisesti Aninkaistenkadulla sijaitsevan ravintolan ikkunoita ja siirtyi sitten veitsi kädessään ravintolan ulko-ovelle, jolloin ravintolan omistaja veti oven kiinni miehen edestä.

Miestä syytetään laittomasta uhkauksesta, koska syyttäjän mukaan ravintoloitsijalla oli tilanteessa perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa tai omaisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Kirjallisessa vastauksessaan mies kiistää syytteen. Vastauksen mukaan mies ei puhunut tilanteessa mitään eikä tehnyt uhkaavia eleitä, vaan halusi pelkästään potkia ikkunoita ja mainoskylttiä. Esitutkinnassa hän kertoi tehneensä niin, koska luuli, että kyseessä on ulkomaalaistaustaisten ihmisten pitämä ravintola.

Ravintolalta mies jatkoi pitkin Aninkaistenkatua osoitteeseen, jossa sijaitsi kauppana, kahvilana ja moskeijana toiminut yritys. Mies hakkasi liiketilan ikkunaa kädellä ja veitsellä niin, että ikkuna meni rikki. Hän myös huusi sisällä oleville ihmisille ja käyttäytyi aggressiivisesti.

Vastauksessaan mies myöntää vahingonteon mutta kiistää syyllistyneensä laittomaan uhkaukseen. Vastauksen mukaan mies huitoi veitsellä ilmaa eikä kohdistanut huitomista kehenkään ihmiseen.

Syytetään myös poliisille niskoittelusta

Aninkaistenkadulta mies jatkoi Yliopistonkadulle, missä hän syyttäjän mukaan lähestyi vielä yhtä uhria aggressiivisesti ja huusi tälle rasistisia kommentteja. Kun uhri lähti pakoon, mies seurasi häntä muutaman metrin verran.

Esitutkinnassa mies kertoi kohdanneensa kadulla "arabin näköisen miehen" ja pelotelleensa tätä veitsellä sekä huutaneensa tälle. Vastauksessaan käräjäoikeudelle hän kirjoitti, että oli huutanut miehelle "maahanmuuttokriittisiä kommentteja" ja kiisti syyllistyneensä laittomaan uhkaukseen.

Miestä syytetään myös niskoittelusta poliisia vastaan. Poliisi sai hälytyksen Yliopistonkadulle iltapäivällä miehen aggressiivisen käytöksen takia. Poliisipartio käski miestä pudottamaan kädessään olleen veitsen ja tulemaan lähemmäs, mitä mies totteli.

Mies ei kuitenkaan suostunut menemään polvilleen, minkä takia toinen poliiseista käytti mieheen kaasusumutetta. Lopulta neljä poliisia kantoi miehen raudoitettuna poliisiautoon.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Vaatimuksessa ei ole vielä otettu huomioon koventamisperusteen tai miehelle mahdollisesti määrättävän jäännösrangaistuksen vaikutusta. Mies oli syytteessä kuvattujen tekojen aikaan ehdonalaisessa vapaudessa.

Syyttäjän mukaan rangaistusta mitatessa käräjäoikeuden pitää ottaa huomioon rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvasta vaikuttimesta. Mies vastustaa vaatimusta.

Lue lisää:

Turun Aninkaistenkadulla uhkaavasti käyttäytyneen miehen tapaus matkaa käräjäoikeuteen

Turun Aninkaistenkadulla riehunutta miestä epäillään viharikoksista

Turun Aninkaistenkadulla rasistisesti riehunut mies vangittiin – terroristinen tarkoitus selviää jatkotutkinnassa

Turun Aninkaistenkadulla ikkunoita rikkoneen miehen motiivi edelleen epäselvä