1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hallinto-oikeus

Karhuja saa sittenkin kaataa Pirkanmaalla – hallinto-oikeuden päätös oli pettymys Luonnonsuojeluliitolle

Pirkanmaalle myönnettiin kolme lupaa, joista yksi Längelmäveden alueelle Orivedelle ja kaksi Mänttä-Vilppula-Ruovesi-Virrat -alueelle. Jahti alkaa jo ensi yönä.

PIrkanmaan karhujahti meni jäihin viime hetkillä, mutta nyt hallinto-oikeus hylkäsi valitukset. Kuvituskuva. Kuva: Yle, Kimmo Ohtonen

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on hylännyt ympäristöjärjestöjen tekemät valitukset karhun kannanhoidollisista luvista Pirkanmaalla.

Asiasta kertoo Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri, joka valitti asiasta hallinto-oikeuteen yhdessä paikallisyhdistysten kanssa.

Pirkanmaalle myönnettiin kolme lupaa, joista yksi Längelmäveden alueelle Orivedelle ja kaksi Mänttä-Vilppula-Ruovesi-Virrat -alueelle.

Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin suurpetokoordinaattori Marjaana Laaksonen sanoo, ettei päätöksestä valiteta. Lupamäärät ovat pieniä, mutta luonnonsuojelijat ovat pettyneitä lupaperusteisiin.

– Toivomme, että jatkossa kanta-arvio perustuu, kuten aiemminkin, kolmen-neljän vuoden pentuekeskiarvolle pelkän edellisen vuoden pentuemäärän sijaan.

Laaksonen toivoo, että luvat käytetään lupaehtojen mukaisesti harkiten ja valikoiden.

Jahti peruuntui viime hetkillä

Karhunmetsästysaika alkoi koko maassa 20. päivä elokuuta. Pirkanmaalla jahti meni viime tipassa jäihin valitusten takia.

Suomen riistakeskus on myöntänyt yhteensä 356 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen.

Poikkeuslupien lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 90 karhua. Lupia perustellaan kannan koon säätelyllä. Metsästys myös ylläpitää karhujen ihmisarkuutta ja vähentää vahinkoja esimerkiksi mehiläispesille ja rehupaaleille.

Karhun pyyntiin osallistuu kauden aikana Suomessa tuhansia metsästäjiä. Karhua metsästetään Suomessa pääsääntöisesti koirien avulla ja seurueina.

Saaliiksi saadusta karhusta on tehtävä ilmoitus Suomen riistakeskukselle.

Jahti alkaa jo ensi yönä

Metsästäjä Kari Viiki on hakenut kahta luvista Mänttä-Vilppulan alueelle. Viiki sanoo, että perjantaiaamuna varhain lähdetään jahtiin.

– Huomenaamulla startataan etsimään karhuja. Haukku kun saadaan, pistetään passirinki ympärille.

Osa karhuista on jo talviunille, mutta Viikin mukaan kuudesta eri karhusta on tuoreita kuvahavaintoja viime yöltä.

Metsästäjien mukaan karhuja ei kaadeta liikaa, vaan niistä on ollut alueella vahinkoja. Viikin mukaan karhut tekivät tuhoja useissa mehiläistarhoissa kuukauden valitusajan aikanakin.

Lue lisää:

Karhujahti viime tipassa jäihin Pirkanmaalla – metsästäjä: "Kaikki kaatajat eivät halua naamaansa julkisuuteen"