1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hailuoto

Timo Ranta vei rakkaansa lennolle viikkojen suunnittelun jälkeen – pellossa odotti kosinta, mutta nyt siellä on myös vastaus

Pellolla oli erikoinen jälki, jonka suunnittelemisessa oli kestänyt viikkoja. Maatalousyrittäjä Timo Ranta oli saanut idean työn lomassa. Parin viikon suunnittelun jälkeen itse toteutukseen oli syysillan pimeydessä kulunut puolitoista tuntia. 

Timo Ranta kosi Susanna Hypéniä pellolle kirjoitetulla Marry me -tekstillä. Kosinnan jälkeen myös vastaus kirjattiin pellolle. Kuva: Susanna Hypén

Susanna Hypén oli ihmeissään, kun puoliso Timo Ranta vei hänet syyskuiselle lennolle ihailemaan ruskan värejä Hailuodon ympäristöön. Edellisenä iltana Ranta oli käynyt viimeistelemässä omistamalleen pellolle yllätyksen, jota kumpikaan ei ollut vielä kokonaisuudessaan nähnyt.

Ruskalennolla Timo Ranta kierteli lentokoneellaan Pohjois-Pohjanmaalla, Oulun lähellä Hailuodon saaristossa. Häntä jännitti, pysyisikö peltokuvio piilossa loppuun saakka.

Lähestyessään omia maitaan Ranta kurvasi koneen ensin hyvin matalalta oman tilansa yli. Hän kaarsi koneen lähelle peltoa ja käänsi lentokoneen nokan kohti taivasta. Siinä vaiheessa Susanna Hypén sulki silmänsä ja kiljaisi. Kun pellon laidalla olevan metsän takaa avautui toivottu näkymä, mies pyysi Hypéniä avaamaan silmänsä.

Alhaalla edessä näkyi ison sydämen sisään kirjoitettu kosintateksti “Marry me”, tuletko vaimokseni.

– Huomasin, että Susanna mietti, että mitä täällä tapahtuu. Kysyin, että tuletko vaimoksi ja vastaus oli välittömästi kyllä.

Susanna Hypén kertoo, että kosinta tuli täytenä yllätyksenä.

– Kyllä siinä piti änkyttää alkuun kun olin niin hämmentynyt.

Kosinnan suunnittelu kesti viikkoja ja vaati yhteistyötä

Kosinnan suunnittelu kesti useita viikkoja. Sormuksen Ranta haki Oulusta ja vei sen piiloon koneeseen samalla, kun hän kävi tankkaamassa ja tarkistamassa koneen olevan lentokunnossa. Kukkapaketin Ranta salakuljetti lentolaukussa.

– Piti olla tarkkana, ettei Susanna saa minkäänlaisia etiäisiä aiheesta. Itse toteutus sujui työn lomassa puolessatoista tunnissa, kuvailee maatalousyrittäjä Timo Ranta.

Muita kosintavaihtoehtoja Ranta ei ollut ennen peltokosintaideaa ehtinyt pohtia.

– Mietin, että onko vähän liian mahtipontinen, Timo Ranta myöntää, mutta kihlatulla on vastaus valmiina.

– Just sopiva, kyllä jää mieleen, tiivistää Susanna Hypén.

Timo Ranta kirjoitti kosinnan sänkipellolle, josta ohra oli puitu pois. Paljaalla sängellä peltoa on helppo muokata, kun muokattavat alueet vaihtavat värinsä ruskeiksi. Apuna oli tyrnäväläinen Ilkka Matinolli, joka on tehnyt useitakin peltokuvioita.

Onnellinen pariskunta aikoo juhlia häitä ensi kesänä. Kuva: Jake Vuoti

– Soitin Ilkalle ja sanoin että olisi yksityinen arkaluontoinen asia, pystyisikö hän antamaan sataprosenttisen vaitiolon ja luottamuksen asiassa. Hän vastasi pystyvänsä, ja oli heti valmis auttamaan.

Kuvion tekemiseen tarvitsi traktorin lisäksi kuvankäsittelyohjelmaa, ajo-opastinta ja hinattavaa lautasmuokkaajaa.

Traktori on sen verran matalalla ja itse kuvio sen verran iso, että pellon lomasta sitä oli hankala nähdä ennakkoon. Traktorista käsin näki vain lähellä tehtyjä jälkiä, ei kokonaisuutta. Siksi myös Timo Ranta näki kuvion vasta kosiessaan.

Häitä tanssitaan jo tulevana vuonna

Tarkkaa hääpäivää ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta Ranta arvelee, että häitä tanssitaan todennäköisesti jo ensi kesänä.

Entä näkyvätkö peltokuviot myös hääjuhlassa jollain tavoin?

– Ehkä sitä joutuu vielä keksimään jotain, pohtii Susanna Hypén.

– Niin pitkälle emme ole ajatelleet, mutta kyllähän tämä herättää ajatuksia ja suunnitelmia, Timo Ranta komppaa vieressä.

Pariskunta ei ole vielä ehtinyt järjestää kihlajaiskahveja sukulaisilleen, mutta peltokuvioiden tarina on jo saanut jatkoa. Sydämen ja pyynnön viereen on lisätty vastaus.

“She said yes!”, hän vastasi kyllä!

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Rantalakeus (siirryt toiseen palveluun).

Onko sinua kosittu erikoisesti tai haaveiletko erikoisesta kosinnasta? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 24. syyskuuta kello 23:een asti.