1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Suomessa kehiteltiin betonille korvaaja, Saksassa netti ei toimi kunnolla, sähköpyörien hankintaan ehdotetaan tukia

JA-KO Betonin Kokkolan tehtaalla keskitytään jatkossa aikaisempaa ympäristöystävällisempien betonituotteiden valmistukseen. Matti Knuutar valujen viimeistelytyössä. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Suomalaisyhtiö kehitti salassa betonille korvaajan

Betoni on maailman käytetyin rakennusmateriaali, ja sen ilmastopäästöt ovat suuremmat kuin lentoliikenteen. Kannonkoskelaisen Betolarin keksintö pudottaa betonin päästöt viidennekseen. Usean vuoden ajan salassa kehitetty ekobetoni on valmis julkiseen testiin.

Kokkolassa JA-KO Betoni alkaa tehdä sähköautojen latauspisteille jalustoja, joiden hiekka tulee Kaustiselle avattavasta litiumkaivoksesta ja sementti terästeollisuuden kuonasta.

Monessa saksalaiskylässä ei toimi edes YouTube

Näumannin perhe muutti koronavuonna Berliinistä 170 hengen kylään Prignitzin kunnassa. Huono netti on hankaloittanut kyläläisten arkea monin tavoin. Kuva: Stefanie Loos / Yle

Saksassa mobiiliverkon ja julkisen liikenteen remontit ovat nousseet keskeisiksi vaaliteemoiksi. Joka kahdeksas kaupunkilainen harkitsee muuttoa etätöihin maalle vuoden sisällä uusien etätyömahdollisuuksien takia.

– Lastemme koulukaverit joutuivat jättämään etäopetuksen korona-aikaan kokonaan väliin, vaikka he asuvat meistä vain 10 kilometrin päässä olevassa kylässä. He eivät voi katsoa edes Youtube-videota heikkojen yhteyksien takia, Berliinistä pikkukylään perheineen muuttanut perheenäiti Valerie Frein kuvailee.

Kaksi kuollut ja useita haavoittunut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa

Aseistautunut mies hyökkäsi torstaina ruokakauppaan lähellä Memphisiä Tennesseen osavaltiossa. Kuva: Katriina Laine / Yle

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja kaksitoista haavoittunut Yhdysvalloissa Tennesseessä tapahtuneessa joukkoampumisessa. Mies avasi tulen ruokakaupassa ja ampui. Toinen kuolleista on hyökkääjäksi epäilty mies. Viranomaisten mukaan hän oli ampunut itsensä.

Selvitys nostaisi kävelyn ja pyöräilyn ensisijaisiksi vaihtoehdoiksi kaupungeissa

Joensuu mainitaan selvityksessä kaupunkina, jossa pyöräilyn suosiota on saatu kasvatettua. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Hallituksen tilaama selvitys tarjoaa järeitäkin keinoja kasvattaa kävelyn ja pyöräilyn suosiota. Selvitys ehdottaa esimerkiksi tukea sähköpyörien hankintaan ja työpaikkojen ilmaispysäköintien karsimista kaupunkialueilla.

Perjantaipäivä on suurelta osin poutainen

Kuva: Yle

Runsaimmat sateet ovat etelästä ja lännestä väistyneet. Päivällä sää on suurelta osin poutaista koko maassa, sadekuuroja tulee kuitenkin vielä paikoin. Illan aikana lännestä lähestyy uusia sateita. Lauantaiyönä sadealue liikkuu itään.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.