Hyppää sisältöön

Venekyytejä tarjoava sovellus sai hyvän vastaanoton Haminassa – ensi kesänä ulkomaalaisten turistien uskotaan lisäävän kysyntää entisestään

Bout Oy on tyytyväinen kesäänsä Haminassa. Nyt koulutetaan uusia veneenkuljettajia, koska ulkomaalaisten turistien uskotaan lisäävän kyytimääriä ensi kesänä. Toiminta laajeni myös Pyhtäällä.

Reilun kahden kuukauden aikana Bout tarjosi noin 60 kyytiä Haminasta Itäisen Suomenlahden saariin. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Uudet venekyydit ovat kiinnostaneet ihmisiä Haminassa.

Bout Oy:n mobiilisovelluksella asiakas voi tilata itselleen venekyydin saaren milloin vain, eikä liikkumiseen tarvita omaa venettä. Yhtiön sovellusta on verrattu autoilla kuljetuksia tarjoavaan uber-palveluun.

Bout aloitti toimintansa Haminassa heinäkuussa. Viimeisen reilun kahden kuukauden aikana Haminasta Itäisen Suomenlahden saariin on ajettu noin 60 kyytiä. Kyydityksiä tarjoavia kippareita on viisi.

– Kesken vilkkaan veneilykauden uusien yrittäjien löytäminen voi olla haasteellista, mutta yllätyimme, kuinka nopeasti saimme riittävän määrän uusia kippareita lähtemään mukaan palveluun, sanoo Bout Oy:n operatiivinen johtaja Teemu Terttunen.

Palvelun kuljettajilla pitää olla lain vaatimat pätevyydet, muun muassa vuokraveneen kuljettajakirja ja turvallinen vene. Terttusen mukaan uusia kippareita koulutetaan Haminaan talven aikana.

Ensi kesänä kyytiin toivotaan ulkomaisia turisteja

Bout kertoi aloittaessaan Haminassa, että se kokeilee toiminnan kannattavuutta. Yhtiö on ollut tyytyväinen ensimmäiseen kesäänsä Haminassa. Venepalvelua aiotaan jatkaa alueella myös ensi kesänä.

– Kokemukset ovat olleet äärettömän positiivisia. Pientä jumppaa jouduimme tekemään, jotta kyytien hinnoitteluun löydettiin hyvä tasapaino. Hintojen tulisi olla tarpeeksi kannattavat palveluntarjoajille sekä samanaikaisesti kuitenkin kohtuulliset, jotta kuluttajat tilaavat venekyytejä, sanoo Teemu Terttunen.

Boutin operatiivinen johtaja Teemu Terttunen näkee, että Haminassa on potentiaalia vielä isompaa asiakasvirtaan, kun ulkomaiset matkailijat pääsevät Kymenlaaksoon.

– Tänä vuonna Haminassa saatiin vasta hommat aluilleen ja tavoitteena on pitkäjänteinen yhteistyö saaristomatkailun kehittämisen eteen. Tulevaa suunnitellaan yhdessä kaupungin sekä paikallisten yrittäjien kanssa kaiken aikaa ja ensi kesältä on jo huomattavasti suuremmat odotukset, Terttunen sanoo.

Toimii myös Pyhtäällä

Tämän kuun aikana venekyytejä tarjoava yritys laajensi toimintaansa Haminan lisäksi Pyhtäälle. Kunnan ja Boutin sopimuksen mukaan palvelu on mahdollista ottaa käyttöön vaikka heti.

Uusien kipparien haaliminen venekyytien kuljettajiksi aloitetaan tämän syksyn aikana.

– Homma saadaan käyntiin myös vähäiselläkin määrällä. Tarkkaa [kipparien] tavoitemäärää ei ole vielä asetettu, sanoo Terttunen.

Pyhtääläisille aiotaan järjestää aiheesta infotilaisuus syksyn aikana.

Bout Oy:n palvelu toimii jo muun muassa Helsingissä ja Espoossa. Kesällä toimintaa kokeiltiin Haminan lisäksi Porvoossa ja Sipoossa.

Lue lisää: Haminassa kokeillaan uutta palvelua, jolla voi saada kyydin saariin ilman omaa venettä