1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hengitystieinfektiot

HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ennakoi viime vuotta rajumpaa influenssakautta – myös RS-viruksen odotetaan iskevän voimakkaammin

Perinteisen syysflunssan esiintyvyys vaikuttaa ylilääkärin mukaan siltä, että yhteiskunnassa ollaan palaamassa kohti normaalia. Järvinen kehottaa kaikkia ottamaan influenssarokotteen.

Asko Järvinen sitter inne på sitt arbetskontor iklädd läkarjacka.

Influenssakausi ja RS-viruskausi ovat tänä talvena todennäköisesti tavallista rajumpia, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen Ylen aamun haastattelussa.

Ihmisten vasta-ainetasot influenssaa vastaan ovat Järvisen mukaan nyt tavallista matalammalla, sillä koronarajoitukset pitivät influenssankin kurissa viime kaudella.

– Meillä ei viime vuonna ollut influenssaa käytännössä lainkaan, joten oletusarvo on, että tästä kaudesta tulee todennäköisesti tavanomaista rajumpi, Järvinen toteaa.

Järvisen mukaan HUSin alueella influenssaa ei esiinny tällä hetkellä kuin korkeintaan yksittäisiä tapauksia. Kausi käynnistyy vasta aivan loppuvuodesta tai alkuvuoden paikkeilla.

Järvinen kannustaa ihmisiä ottamaan influenssarokotteen. Vähintäänkin riskiryhmäläisten tulisi se hänen mielestään ottaa.

– Täytyy muistaa, että meillä kuolee myös vuosittain satoja ihmisiä influenssaan.

– Itse suosittelen influenssarokotetta kyllä kaikille. Meillä on rokotettu koko perhe jo parinkymmenen vuoden ajan.

Syysflunssa tavanomaisissa määrissä

Syysflunssaa vaikuttaa Järvisen mukaan esiintyvän tavanomaisissa määrissä, kun ihmisten kontaktit ovat hiljalleen lisääntyneet, lapset ovat päiväkodeissa ja koulut normaalisti auki.

– Näissäkin palataan tavallaan normaaliin, ehkä jopa nopeammin kuin monessa muussa asiassa täällä yhteiskunnassa.

– Näiden muiden (kuin koronan) hengitystieinfektioiden moottori yhteiskunnassa ovat usein pikkulapset. Heidän elämänsä varmaankin normalisoituu nopeammin kuin vanhempien ihmisten, jotka pelkäävät tautia.

RS-viruksen aiheuttama infektio voi olla vaarallinen vauvoille

Korona-ajan voimakkaat rajoitustoimenpiteet laskivat flunssaa ja muita hengitystieinfektioita Järvisen mukaan noin 30 prosentilla.

Viime vuonna Järvisen mukaan myös RS-viruskausi jäi käytännössä kokonaan väliin ja nyt loppuvuodesta alkavasta RS-viruskaudesta odotetaan voimakasta.

RS-virus ei ole aikuisille tavallista flunssaa vaarallisempi, mutta erityisesti imeväisikäisellä vauvalla tartunta voi johtaa (siirryt toiseen palveluun) vakavaan tulehdukseen tai äityä pahimmillaan keuhkokuumeeksi. Myös hyvin iäkkäille RS-viruksen aiheuttama hengitystietulehdus voi olla hyvin vaarallinen.

Lue myös: Koulujen alkaminen on tuonut mukanaan syysflunssan

Jätevesissä voi piillä tieto uudesta pandemiasta – "Oikea aarreaitta", sanoo varoitusjärjestelmää kehittävä asiantuntija

Vuosi sitten influenssa jäi saapumatta – tänä vuonna influenssakausi voi olla tavanomaista rajumpi