1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aborttilainsäädäntö

USA:n kongressissa äänestetään abortista – demokraatit haluaisivat rajoittaa osavaltioiden mahdollisuuksia tehdä tiukennuksia aborttilainsäädäntöön

Demokraatit ovat esittäneet liittovaltion tasoista lainsäädäntöä, joka turvaisi naisen oikeuden saada abortti kaikissa osavaltioissa.

Aborttioikeuden kannattajat osoittivat mieltä Marylandissa 13. syyskuuta. Kuva: Alex Wong / AFP

Yhdysvalloissa kongressin alahuone edustajainhuone äänestää perjantaina asiasta, jolla halutaan turvata naisten oikeus raskaudenkeskeytykseen kaikissa osavaltioissa.

Demokraatit ovat esittäneet liittovaltion tasoista lainsäädäntöä, joka tekisi osavaltioiden aborttipolitiikasta yhtenäistä.

Demokraattien mukaan lainsäädännöllä turvattaisiin naisten itsemääräämisoikeus kaikissa osavaltioissa.

Aloite asiasta tuli sen jälkeen, kun Texasin osavaltiossa päätettiin tehdä tiukennuksia aborttilainsäädäntöön.

Mikäli demokraatit saisivat aloitteensa läpi, rajoittaisi se merkittävässä määrin osavaltioiden ja tuomioistuimien mahdollisuuksia tehdä muutoksia aborttilainsäädäntöön.

Lakiesityksen uskotaankin menevän läpi demokraattijohtoisessa edustajainhuoneessa.

Demokraattien voi olla kuitenkin vaikeaa saada ehdotustaam läpi senaatissa, vaikka republikaanien riveissä on myös niitä, jotka kannattavat naisten oikeutta aborttiin.

Senaatin paikat ovat jakautuneet tasan puolueiden välillä ja republikaanien odotetaan äänestävän lakia vastaan.

Konservatiivinen puolue on vedonnut siihen, että liittovaltion kattava lainsäädäntö voisi heikentää joidenkin osavaltioiden lakeja, jotka sallivat hoitohenkilökunnan kieltäytyä abortin tekemisestä vakanammuksellisista syistä.

Aborttikeskustelu kuumentaa tunteita

USA:n aborttitaistelua pidetään maan poliittisen kahtiajaon symbolina. Ero puolueiden kannattajien välillä suhtautumisessa abortin laillisuuteen on valtava.

Demokraatit ovat toistuvasti viitanneet niin kutsuttuun Roe vastaan Wade tapaukseen vuodelta 1973. Tuolloin Yhdysvaltain korkein oikeus päätti, että perustuslaki suojaa naisen itsemääräämisoikeutta ja oikeutta raskaudenkeskeytykseen.

Korkeimman oikeuden päätös vesitti usean osavaltion aborttilainsäädännön 1970-luvulla. Se esimerkiksi tuomitsi perustuslainvastaiseksi Texasin lain, joka kielsi abortit tapauksissa, jossa raskaus ei uhannut naisen henkeä.

Abortin vastustajien päätavoite on vuosikymmeniä ollut vuoden Roe v. Wade päätöksen kumoaminen.

Korkeimman oikeuden nykyinen kokoonpano voi ensi kertaa mahdollistaa päätöksen kaatamisen.

Korkein oikeus näytti vihreää valoa Texasin tiukalle lainsäädännölle ja sen on määrä käsitellä myöhemmin tänä vuonna Mississippin osavaltion aborttilain perustuslaillisuutta. Demokraati pelkäävät, että korkein oikeus saattaa kumota vuoden 1973 aborttipäätöksen ydinsisällön ja mahdollistaa sen, että osavaltiot pystyvät säätämään abortin täyskieltolakeja.

Demokraatit ovat ilmoittaneet taistelevansa korkeinta oikeutta vastaan. Presidentti Joe Biden kannattaa tuomareiden määrän kasvattamista korkeimmassa oikeudessa.

Biden on myös sanonut tukevansa edustajainhuoneen lakiesitystä ja tuominnut Texasin päätöksen hyökkäykseksi naisten perustuslaillisia oikeuksia vastaan.

Lue lisää aiheesta:

Resepti Euroopasta, aborttipillerit postitse Intiasta – näin aktivistit auttavat amerikkalaisia hankkimaan raskaudenkeskeytyksen

Aborttioikeutta kyseenalaistetaan nyt niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin – “Tämä on globaali konservatiivinen ja populistinen liike”

Yhdysvaltain aborttikiista on paljon enemmän kuin kiista abortista – nyt se on tullut hetkeen, jota on odotettu ja pelätty vuosikymmenet