1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. olympiamitalit

Olympiamitalisti Matti Mattssonia juhlittiin Porissa – mitaliselostus laittoi edelleen uimarin sykkeen koholle

Porin kaupungin järjestämässä tilaisuudessa palautetaan mieliin Tokion mitalisuoritus. Olympiasankari itsekin hyppäsi altaaseen ja ui altaanmitan mitaliuinnin loppumetrien tahtiin. Kaupunki myös palkitsi Mattssonin saavutuksistaan.

Matti Mattsson juhli Porissa mitaliselostuksen tahtiin
Matti Mattsson juhli Porissa mitaliselostuksen tahtiin

Porin kaupunki järjesti olympialaisten pronssimitalisti Matti Mattssonille oman juhlan Porin keskustan kymmenvuotiaassa uimahallissa.

Tilaisuudessa palauteltiin mieliin Tokion olympiakisojen mitalisuoritus sekä kuultiin juhlapuhujia.

Juhlan aluksi yleisö sai kuulla Tokion olympiauinnin selostuksen. Matti Mattsson itse kuunteli selostusta Porin uimahallissa altaan laidalla vakavin ilmein.

Oikealla hetkellä Mattsson hyppäsi itse altaaseen ja ui selostuksen tahtiin viimeisen altaanmitan. Pronssimitalistia vastaanottamassa olivat Porin uimaseuran nuoret uimarit.

Altaasta noustessa Mattssoniltakin irtosi hymy.

– Kun tuossa starttipallilla seisoi ja kuunteli selostusta, vieläkin se laittaa sykkeen vähän koholle, Mattsson sanoo.

Pronssimitali on mielessä joka päivä. Se tuntuu hyvältä, vaikkei sitä ihan aina vieläkään ymmärrä.

Mikä nyt jälkikäteen ajateltuna oli se asia, joka johti pronssimitaliin?

Karvosen Eetun kanssa on tehty hyvää työtä unelman eteen. Keskitytty olennaiseen ja pystytty haasteiden jälkeen saavuttamaan silti hyvä kausi. Kova työ on tehty ja tässä on tulos.

Seuraava tavoite on kolmen vuoden kuluttua Pariisissa.

Pori-palkinto Mattssonille ja Karvoselle

Porin kaupunki palkitsi Matti Mattssonin ja hänen valmentajansa Eetu Karvosen Pori-palkinnolla. Perusteluissa nostettiin esille historiallinen olympiamitali, ja se, miten Mattsson ja Karvonen ovat tuoneet Poria ja porilaisuutta esille. Kaupunginhallituksen valinta oli yksimielinen.

– Nämä ovat isoja hetkiä. Harvoin olympiamitaleja tulee Suomeen, mutta toivottavasti tämä ei jää viimeiseksi kerraksi, Karvonen kommentoi.

– Tämä on äärettömän hieno kunnianosoitus. Porissa on kaikki, mitä ihminen tarvitsee, Mattsson totesi.

Palkinnot ja tunnustukset eivät jääneet tähän. Mattssonin uimahallin harjoitusrata, nelosrata, nimettiin Matin radaksi. Isomäen mestarien portaisiin kiinnitetään olympiapronssimitalistin nimilaatta neljäntenä porilaisena urheilusankarina.

– Nelosradalla on painettu 95-prosenttisesti kaikki harjoitukset, joita täällä on tehty. Äärimmäisen hieno asia, että sain nimikkoratani. Täällä nelonen on sopivasti lyhyen radan vieressä, saa harjoituksen aikana vaihdettua rataa, Mattsson itse kommentoi.

Mattssonin harjoitusrata nimettiin Matin radaksi. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Lisäksi Mattsson nimettiin Porin kaupungin palkatuksi urheilulähettilääksi vuoden 2024 Pariisin olympiakisoihin saakka. Urheilulähettiläänä hän näyttää esimerkkiä erityisesti lapsille ja nuorille. Porin kaupunki myönsi Mattssonille urheilusaavutuksista myös 10 000 euron stipendin.

– On hienoa päästä auttamaan lapsia ja nuoria ja tekemään Poria liikkuvammaksi kaupungiksi, Mattsson sanoi.

Lue myös:

Olympiapronssia uinut Matti Mattsson saa intoa pieniltä lapsiltaan: "Olen oppinut heiltä periksiantamattomuutta ja itsevarmutta"

Matti Mattsson toistaa itselleen ennen altaaseen hyppäämistä ”sää riität” ja ”tonne ja takas” – puhuu nyt henkisen valmennuksen puolesta

Olympiasankari Matti Mattsson nauttii nyt kesälomasta, mutta miettii jo uran jatkamista Pariisin kisoihin: "En pidä mitenkään mahdottomana"

25 vuoden odotus päättyi! Katso, kuinka Matti Mattsson ylsi hurjalla vedolla olympiapronssille Tokiossa