1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turun yliopisto

Turun yliopisto haluaa laajentaa DI-koulutusta sähkö- ja automaatiotekniikkaan

Koulutuksen lisäyksellä halutaan vastata Lounais-Suomen alan osaajien kasvavaan kysyntään.

Arkistokuva Turun yliopistosta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turun yliopisto hakee opetus- ja kultturiministeriöltä (OKM) tekniikan koulutusvastuun laajentamista sähkö- ja automaatiotekniikkaan.

Yliopiston hallitus päätti asiasta perjantaina.

Laajennuksella halutaan vastata alan osaajien kasvavaan kysyntään Lounais-Suomessa. Myös Turun ammattikorkeakoulu hakee yliopiston kanssa samanaikaisesti sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusvastuuta.

– Meillä on osaajapula alalla, ja kyllä pitää tähän yliopistojenkin vastata, rehtori Jukka Kola sanoo.

Aloituspaikkoja uuteen diplomi-insinöörikoulutukseen otettaisiin Jukka Kolan mukaan noin 50. Mahdolliset uudet koulutukset voivat alkaa syksyllä 2023.

– Samaan aikaan me kaikki ymmärrämme, että he eivät ole seuraavana vuonna valmiita, eli osaamispulaan vastaaminen on useamman vuoden projekti. Lähtökohtaisesti noin viisi vuotta kestää diplomi-insinöörikoulutus yliopistossa ja ammattikorkeakoulussakin insinööritutkinto kolmisen vuotta. Kokonaisuuden näkeminen Turun alueella on ollut hyvin tärkeä, yhdessä teemme parempaa tulosta, Kola sanoo Ylelle.

Turun yliopisto hakee jo automaatiotekniikan professoria

Teknillinen tiedekunta on Turun yliopiston uusin tiedekunta, joka aloitti toimintansa vuoden 2021 alussa. Tiedekunnan muodostavat tietotekniikan laitos, bioteknologian laitos sekä kone- ja materiaalitekniikan laitos.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käsittelee uusia koulutusvastuuesityksiä loka-marraskuussa.

Teknillisessä tiedekunnassa on tällä hetkellä yli 2000 perus- ja jatkotutkintoa suorittavaa opiskelijaa ja noin 300 työntekijää, joista lähes 40 on professoreita. Tekniikan koulutuksella on Turun yliopistossa pitkä historia, sillä tieto- ja viestintätekniikan ja biotekniikan diplomi-insinöörejä on koulutettu jo lähes 20 vuotta.

Etenkin vuonna 2020 alkaneissa konetekniikan ja materiaalitekniikan diplomi-insinöörikoulutuksissa lahjoitusprofessuureilla on ollut iso merkitys, kertoo Kola. Turun yliopistolla on noin 12 lahjoitusprofessuuria teknillisessä tiedekunnassa.

– Lahjoitusprofessuureihin on iso odotusarvo. Itseasiassa automaatiokteniikan lahjoitusprofessuuri on jo haussa ja toivottavasti ensi keväänä meillä on siihen jo henkilö valittuna.