1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autot

Danske Bankin kysely: Lähes puolet auton hankintaa suunnittelevista harkitsee sähkö-, hybridi- tai kaasuauton ostamista

Autobarometri 2021 -kyselystä ilmenee, että vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkeva auto kiinnostaa selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Kyselyn perusteella tärkein syy löytyy nyt pienistä polttoainekustannuksista eikä vähäisistä päästöistä.

Toimintamatkan riittävyys huolettaa kyselyyn vastanneita. Kuvassa sähköautojen latauspaikka Jyväskylän kaupungintalon parkkipaikalla. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Suomalaisten valmius hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkeva auto jatkaa kasvuaan. Nyt jo lähes puolet auton hankintaa suunnittelevista harkitsee sähkö-, hybridi- tai kaasuauton ostamista. Vuosi sitten osuus oli vajaa 40 prosenttia.

Tieto käy ilmi Danske Bankin teettämästä Autobarometri 2021 -kyselytutkimuksesta.

Pienemmät polttoainekustannukset ovat kyselyn perusteella ohittaneet pienemmät päästöt tärkeimpänä syynä hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimiva auto.

– Myös verokohtelu ja kiinnostava uusi teknologia houkuttelevat autoilijoita. Nyt suurempi joukko suomalaisista haluaa hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkevan auton kuin ei halua hankkia, sanoo Danske Financen autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Altti Kuuri tiedotteessa.

Korkea hinta on edelleen tärkein syy olla hankkimatta vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkevaa autoa, mutta myös toimintamatkan riittävyys ja jälleenmyyntiarvon kehittyminen huolettavat kyselyyn vastanneita.

Nuoret lisänneet autoilua

Kyselyn perusteella alle 36-vuotiaat ovat lisänneet eniten autoilua ja vähentäneet julkisilla kulkemista koronakriisin takia. Nuorista noin neljännes kertoo lisänneensä omalla autolla liikkumista, kun koko väestöstä näin arvioi 16 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista sanoo, että koronalla ei ole ollut vaikutusta kulkemistapoihin.

Nuoret ovat myös ensimmäistä kertaa tutkimuksen historiassa eniten auton ostamisesta haaveileva ryhmä.

Danske Bank on tehnyt Autobarometriä vuodesta 2013. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 21–79-vuotiaat suomalaiset. Kysymyksiin, joissa ei tarvinnut omistaa autoa tai olla hankkimassa sellaista vastasi 1 651 vastaajaa ja auton hankintaan liittyviin kysymyksiin 1 216 vastaajaa.

Lue myös

Näin autoveron historiallinen poisto näkyy uuden sähköauton hinnassa – Riittääkö alennus nopeuttamaan liikenteen sähköistymistä?

Nyt liikenteen päästövähennyksiin haetaan apua jo lehmänlannasta – lähivuosina yhä useampi rekka Suomessa kulkee nesteytetyllä biokaasulla

Polttomoottoriautojen valmistus EU-markkinoille loppunee vuonna 2035 – Autoliitto ennakoi ilmastopaketista lisäkustannuksia autoilijoille

Uusien polttomoottoriautojen myynnin loppu lähestyy – Autoala odottaa uusia, kovia päästölinjauksia EU-komissiolta pian