1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etätyösuositus päättynee lokakuun puolivälissä – STM:n Varhilan mukaan "tarkoitus ei ole rynnistää työpaikoille kerralla"

Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö kertovat arvioineensa, että lokakuun puoliväliin mennessä rokotekattavuus olisi lähellä hallituksen tavoitetta.

Etätyösuositus päättyy lokakuun 15. päivä. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan kommentoi Ylelle etätyosuosituksen päättymistä tänään perjantaina. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Valtiovarainministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö esittävät valtakunnallisen etätyösuosituksen päättymistä 15. lokakuuta.

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan työpaikoilla voidaan nyt alkaa valmistautua etä- ja läsnätyön yhdistämiseen.

Tiedotteessa todetaan, että paluu työpaikoille voidaan aloittaa jo aiemmin, jos se on mahdollista alueellisen epidemiatilanteen risken arvioinnin perusteella.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan tarkoituksena ei ole, että työpaikoille palataan kertarysäyksellä.

– Ei ole suinkaan tarkoitus, että kaikki rynnistävät työpaikoille kerralla, vaan tehdään se porrastetusti ja riskit tunnistaen, Varhila sanoo.

Lokakuun puoliväliin osuvat myös koulujen syyslomaviikot, mikä Varhilan mielestä on porrastetun lähityöhön paluun kannalta eduksi.

Valtakunnallisen suosituksen päättyessä vastuu riskien arvioinnista ja terveysturvallisuudesta siirtyy entistä enemmän työpaikoille ja työnantajille, Varhila muistuttaa.

Ministeriöt kertovat arvioineensa, että lokakuun puoliväliin mennessä rokotekattavuus olisi lähellä hallituksen tavoitetta. Hallituksen tavoitteena on, että yli 12-vuotiaista 80 prosenttia on rokotettu kahdesti tai saanut mahdollisuuden kahteen rokotteeseen.

Ministeriöt ovat hyödyntäneet valmistelutyössään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Työterveyslaitoksen arviointeja.

Varhilan mukaan Työterveyslaitos olisi ollut valmis purkamaan etätyösuosituksen jo syyskuun puolella. THL sen sijaan olisi Varhilan mukaan pitänyt lokakuun loppua syyskuuta parempana ajankohtana rokotetavoitteen kannalta.

Juttua korjattu 24.9. klo 12.50: Kyse on ministeriöiden esityksestä.