Hyppää sisältöön

Suomen, Ruotsin ja Norjan saamelaisnuoret vaativat ilmastonmuutoksen hillitsemistä – mutta ei hinnalla millä hyvänsä

Saamelaisnuoret kysyvät, miksi saamelaisten, joita on vain pikkuruinen osuus maailman väestöstä, tulisi luovuttaa maansa tuulivoimapuistoalueiksi, suojelemaan muita kansoja ilmastonmuutokselta.

Kuva: Tomi Lampinen / Yle

Kolmen pohjoismaan saamelaisnuoret vaativat tuoreessa julkilausumassaan (siirryt toiseen palveluun) välittömiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Nuoret eri maissa ovat yhtä huolissaan siitä, millainen Saamenmaan tulevaisuus on, ja miten oma kulttuuri ja perinteiset elinkeinot säilyvät, kun ilmasto muuttuu.

Suomen saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja Anni-Sofia Niittyvuopio sanoo, että alkuperäiskansat ovat huolissaan siitä, miten ilmastonmuutosta hillitsevät toimet tarkoittavat saamelaisille, jotka ovat alun perin joutuneet siirtymään pois omilta alueiltaan energiantuotannon ja metsänhakkuiden vuoksi.

– Nyt saamelaisilta vaaditaan, että he siirtyvät pois ilmastonmuutosta ehkäisevien toimien, kuten tuulivoimaloiden, tieltä. Me saamelaisnuoret näemme, että tässä harjoitetaan vihreää kolonialismia, Niittyvuopio sanoo.

Poronhoitajien näkemykset pitäisi huomioida

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto ja hallituspuolueiden nuorisoneuvostot Suomessa tekivät jo viime vuonna yhteisen kannanoton (siirryt toiseen palveluun)siitä, että kaivostoiminta ei ole tervetullutta saamelaisalueille. Nyt pohjoismaiden saamelaisnuorilla on julkilausumassaan yhteinen vaatimus.

– Vaadimme, että ne saamelaisalueet, jotka ovat alun perin joutuneet kolonialististen hankkeiden alle, tulee palauttaa entiselleen, Niittyvuopio sanoo.

Julkilausumassa sanotaan myös, että saamelaisten perinteinen tieto tulisi nähdä arvona, ja se tulisi ottaa mukaan ilmastokeskusteluun.

– Poronhoitajat, jotka kulkevat tunturissa joka päivä, näkevät ensimmäisenä, jo ennen tutkijoita, ilmastonmuutoksen vaikutukset, hän sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.