1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kansanedustajista 82 prosenttia saanut täyden rokotussuojan – eduskunnassa palataan normaaliin

Puhemiesneuvoston mukaan koronarajoituksia voidaan purkaa kansanedustajien rokotussuojan ansiosta. Myös valiokunnat pääsevät takaisin niiden omiin huoneisiin.

Täysistuntosalin permantopaikkoja on rajoitettu korona-aikana. Kuva: Silja Viitala / Yle

Eduskunnassa kaikki kansanedustajat pääsevät taas samaan aikaan täysistuntosaliin 5. lokakuuta lähtien.

Puhemiesneuvoston mukaan koronarajoituksia voidaan purkaa, koska kansanedustajista 82 prosenttia on saanut täyden rokotussuojan.

Tämä tarkoittaa sitä, että 36 kansanedustajaa ei ole saanut ainakaan täyttä rokotussuojaa tai jätti vastaamatta eduskunnan työterveyshuollon kyselyyn.

Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan kysely oli kansanedustajille vapaaehtoinen eli kenenkään ei ollut pakko kertoa omasta rokotussuojastaan.

Tieto kansanedustajien rokotuksista jää Paavolan mukaan vain työterveyshuollolle. Hän pitää rokotekattavuutta hyvänä.

–Toiminta on palautumassa normaaliksi askel kerrallaan. Tiistaina puhemiesneuvostossa mietitään varmasti vielä yksityiskohtia. Lähtökohta on, että kaikki 200 edustajaa voivat osallistua istuntoon 5.10. lukien, Paavola sanoo.

Korona-aikana permantopaikoilla on voinut olla samaan aikaan vain 74 edustajaa.

Puhemiesneuvosto päätti eduskunnan rajoitusten purkamisesta perjantaina. Myös valiokunnat pääsevät palaamaan nimettyihin kokoushuoneisiinsa.

Perussuomalaiset kiisti rokotuskritiikin

Puolueiden suhtautuminen koronarokotuksiin nousi esiin myös kyselytunnilla torstaina, kun hallituspuolueista tulkittiin perussuomalaisten koronapassikritiikki rokotusten arvostelemiseksi.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio sanoo, että ryhmä suhtautuu rokottamiseen myönteisesti. Kyselytunnilla puolue kyseenalaisti hänen mukaansa hallituksen koronapassiesityksen.

–Rokotteen ottaminen on jokaisen aikuisen ihmisen oma päätös ainakin toistaiseksi, kun rokote ei ole pakollinen. Me olemme kehottaneet yleisesti suomalaisia niitä ottamaan ja suomalaiset ovat ottaneetkin hyvin kattavasti, Tavio sanoi perjantaina.

Lisätty Maija-Leena Paavolan kommentit kello 16.15. Kaikki kansanedustajat eivät ole välttämättä kertoneet rokotuksistaan.