1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Turku

Turku yrittää purkaa terveyskeskusruuhkia – palveluseteli käyttöön ja lisähenkilöstöä ostopalveluna

Koronapandemia on ruuhkauttanut tavalliset terveysasemat pahoin ja tilanne on jatkunut jo kuukausien ajan. Turku yrittää taklata ongelmaa nyt uudella toimenpidesuunnitelmalla.

Tavalliset terveysasemat ovat olleet jo pitkään ruuhkaisia. Arkistokuva Mäntymäen terveysasemalta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turku yrittää korjata terveysasemien tukkeutunutta tilannetta useilla eri toimenpiteillä.

Koronapandemia on ruuhkauttanut tavalliset terveysasemat pahoin ja tilanne on jatkunut jo kuukausien ajan. Yhteydensaanti omaan terveysasemaan ja hoitoonpääsy eivät ole toteutuneet terveydenhuoltolain mukaisesti.

Turku on tehnyt toimenpidesuunnitelman, jolla saisi tilannetta parannettua. Turun sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee toimenpidesuunnitelmaa ensi keskiviikkona kokouksessaan.

Turku: Terveysasemat vaikeassa kierteessä

Toimenpiteiksi on listattu muun muassa lisähenkilöstön hankkiminen ostopalveluna puhelinpalveluihin ja terveyskeskusten vastaanottotyöhön. Lisäksi suunnitelmissa on hankkia palveluseteleitä, joilla turkulainen voisi hoitaa asiansa kaupungin laskuun yksityisellä terveystoimijalla ja hankkia ostopalveluna lääkereseptien uusintojen hankinta.

Turku haluaa myös parantaa työntekijöiden hyvinvointia.

– Terveysasemien vaikea tilanne ei aiheudu pelkästään koronapandemiasta. Terveysasemat ovat vaikeassa kierteessä, kun kilpailu työvoimasta on koko ajan pahentunut ja henkilöstö siirtyy terveysasemilta muihin työpaikkoihin. Tämä lisää osaltaan terveysasemilla työskentelevän henkilöstön työkuormaa. Myös vastaanottoaikoja on ollut tarjolla aiempaa vähemmän, kun työntekijöitä puuttuu, sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa hyvinvoinnin palvelukokonaisuudesta sanoo kaupungin tiedotteessa.

Tavoitteena Turun toimenpidesuunnitelmassa on, että saatavuus, työn hallinta ja työhyvinvointi paranee.

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden apulaispormestari Elina Rantasen mukaan tilanteeseen puuttuminen nopeasti monenlaisilla toimenpiteillä on välttämätöntä.

– Lisäämällä välittömästi palvelujen ostoa vähennetään henkilöstön työkuormaa ja tehdään työtä hallittavammaksi. Työhyvinvointiin panostamalla lisätään työssä viihtymistä, mikä auttaa myös uusien työntekijöiden rekrytoinnissa. Sosiaali- ja terveyslautakunta tulee seuraamaan toimenpiteiden toteutumista säännöllisesti, apulaispormestariElina Rantanensanoo tiedotteessa.

Lue lisää:

Avi on saanut parikymmentä kantelua Turun perusterveydenhuollon ongelmista

Päättäjät yksimielisiä: Turun terveyskeskuksen ongelmat ratkaistava – puolueiden keinovalikossa kriisityöryhmä, rekrykampanja ja organisointi

Terveyskeskuslääkäri avautuu työnsä rankasta todellisuudesta: "Syöpiäkin olisi voitu parantaa, jos hoito ei olisi myöhästynyt koronan takia"

Turun terveyspalvelujen ajanvarauksen ongelmista kantelu oikeusasiamiehelle

Terveyskeskusten takaisinsoittopalvelut ovat ruuhkautuneet korona-aikana – puheluiden poistaminen ei ole sallittua, mutta silti niin tapahtuu