1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Saksa valitsee Merkelin seuraajan, koronatestaajat ovat tehneet hyvää tiliä, myös sirkusalalla on häirintää

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Angela Merkel ja Armin Laschet vastaanottivat CDU-puoluetta kiittävän piparkakun eilen Aachenissa. Piparit ovat kaupungissa suosittu perinneleivonnainen. Kuva: Friedemann Vogel / EPA

Saksa valitsee tänään Merkelin seuraajan

Saksassa äänestetään tänään liittopäivä- eli parlamenttivaaleissa. Samalla päättyy liittokansleri Angela Merkelin 16 vuotta kestänyt valtakausi. Vaaleja on luonnehdittu sekä historiallisiksi että kaikkien aikojen tylsimmiksi. Lue tästä jutusta lyhyet vastaukset siihen, mistä Saksan vaaleissa on oikein kyse.

Osa koronatestaajista on tehnyt hyvän tilin ylitöillä, mutta pian se loppuu

Parempi palkka sai lähihoitaja Marika Miettisen siirtymään koronatyöhön Helsingin satamiin viime huhtikuussa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Terveydenhuollon ammattilaisia on houkuteltu näytteenottoon ja muuhun koronatyöhön paremmalla palkalla. Nyt runsain ylitöiden aika näyttää kuitenkin olevan ohi, sillä koronatestimäärät ovat puolittuneet uusien linjausten takia. Yksi rajapyykki saavutetaan Suomessa näinä päivinä: seitsemän miljoonaa tehtyä koronavirustestiä.

Myös sirkusalalla on häirintää, sanoo maailmalla kiertänyt Veera Kaijanen

Myös sirkusalalla on häirintää, Veera Kaijanen sanoo. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Nuorallatanssija ja hulavannetaiteilija Veera Kaijanen kiersi ulkomailla yksin soolonumeronsa kanssa ennen kuin koronapandemia sulki esityspaikat puolitoista vuotta sitten. Myös sirkusalalla on häirintää, Kaijanen sanoo. Hänestä on yritetty tehdä työn varjolla työnantajan tyttöystävää.

Sää poutaantuu ja lämpenee

Kuva: Ilmatieteen laitos

Suomeen alkaa vahvistua korkeapaine, mikä tietää sään poutaantumista ja lämpenemistä. Aurinko paistaa sunnuntaina varsinkin etelässä ja lännessä, paikoin myös pohjoisessa. Idässä on yhä pilvistä ja sadekuurot mahdollisia.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.