1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Tasja Kondratjeva, 19, toimi vaalitarkkailijana Venäjällä ja näki vakavia rikkomuksia – eniten häntä huolettaa kuitenkin se, mitä hän ei nähnyt

Vaalien rehellisyyden tarkkailu oli Venäjällä vapaaehtoisten varassa. Yksi heistä oli Tasja Kondratjeva, eikä hän luota valvomansa äänestyspaikan tuloksiin.

Tasja Kondratjeva uskoo, että ilman tarkkailijoita rikkomuksia olisi voinut olla vielä enemmän. Kuva: Nikolai Gontar

Kun vaalitarkkailija Tasja Kondratjeva saapui viime sunnuntaina Pietarin 19. vaalihuoneistolle, siellä oli jo täysi rähinä päällä. Äänestämään tullut mies väitteli kovaan ääneen äänestyspaikan puheenjohtajan kanssa.

Miehelle oli kerrottu, että vaaliluettelon mukaan joku oli jo äänestänyt hänen nimissään. Miehen nimen kohdalle oli kirjoitettu täysin tuntematon allekirjoitus.

– Mies oli kiihtynyt ja puheenjohtaja hermostunut. En tiedä, johtuiko se siitä, että tilanne oli hankala vai siitä, että puheenjohtaja piilotteli jotain rikkomusta, josta ei halunnut puhua, Kondratjeva sanoo Ylen haastattelussa.

Lopulta Kondratjeva ja toinen vaalitarkkailija saivat kirjoitettua valituksen tapauksesta. Valitus käsiteltiin aluevaalilautakunnassa, mutta Kondratjeva ei tiedä, vaikuttiko se lopulta mihinkään.

– Se on saatettu vain jättää huomiotta. Tai voi olla toisinkin, en tiedä, hän sanoo.

Kondratjeva näki tilanteen toistuvan vielä kerran saman päivän aikana.

– Kahden miehen puolesta oli äänestetty, hän kertoo.

Vaalien tarkkailu oli tänä vuonna täysin Tasja Kondratjevan kaltaisten vapaaehtoisten venäläisten varassa. Riippumattomia ulkomaisia tarkkailijoita ei koronan varjolla asetettujen rajoitusten takia tullut maahan lainkaan.

Tutkija: yli puolet valtapuolueen äänistä manipuloituja

Venäjän viime viikonloppuna pidetyt duuma- ja aluevaalit eivät olleet vapaat tai reilut. Vallanpitäjien vastustajia ei juurikaan päästetty ehdolle, ja röyhkeitä vilppitapauksia tallentui valvontakameroille.

Vilpillä hallinto on pyrkinyt varmistamaan, että presidentti Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä säilyttää asemansa valtapuolueena.

Lue myös: Venäjän vaaleissa tuhansia vaalivilppi-ilmoituksia – Videolla näkyy piilosta ilmestyvä käsi, joka sujauttaa uurnaan ylimääräisiä vaalilippuja

Vilppi on ollut arvioiden mukaan hurjaa. Riippumattoman tutkijan Sergei Špilkinin mukaan jopa yli puolet Yhtenäisen Venäjän äänisaaliista perustuisi vilppiin, uutissivusto Meduza kirjoittaa. (siirryt toiseen palveluun)

Špilkinin väite perustuu vaalipiirien äänestysprosenttien ja Yhtenäisen Venäjän kannatusosuuksien tilastolliseen analyysiin. Osassa vaalipiirejä molemmat olivat epäuskottavan korkeita, mikä viittaa suureen määrään ylimääräisiä vilpillisiä ääniä.

Kaikesta huolimatta lopullinen vaalitulos vahvistettiin perjantaina. Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä sai virallisesti 49,8 prosenttia äänistä ja 324 duuman 450 paikasta. Ison enemmistönsä turvin se voi halutessaan muuttaa vaikka perustuslakia.

Huijarit käyvät äänestämässä useita kertoja

Sosiologiaa ja antropologiaa opiskeleva 19-vuotias Kondratjeva oli ilmoittautunut vapaaehtoiseksi vapaita ja reiluja vaaleja tavoittelevan tarkkailijayhdistyksen kautta. Hänellä ei ole yhteyksiä vaaleissa ehdolla oleviin puolueisiin.

Tarkkailurupeamaa oli edeltänyt päivän kestänyt koulutus ja tuhti kasa koulutusmateriaalia, jota piti lukea itsekseen kotona. Kondratjeva oli nyt toista kertaa tarkkailemassa vaaleja.

Äänestystä pidennettiin monipäiväiseksi viime vuonna ensimmäistä kertaa pandemiaan vedoten. Tällä kertaa äänestää sai perjantaista sunnuntaihin, mikä teki tarkkailijoiden urakasta uuvuttavan.

Tasja Kondratjevan mielestä on tärkeää, että tarkkailijat voivat kertoa näkemistään epäselvyyksistä äänestäjille. Kuva: Nikolai Gontar

Kondratjeva näki erilaisia rikkomuksia niin paljon, ettei kaikkiin voinut puuttua. Voimia täytyi säästää vakavimpiin tapauksiin, kuten jutun alussa mainittuihin tilanteisiin.

Tapauksissa saattoi olla kyse niin sanotusta karuselliäänestyksestä eli vilppimuodosta, jossa huijarit käyvät äänestämässä useita kertoja eri äänestyspaikalla. Seurauksena voi olla juuri kuvatun kaltainen tilanne, jossa huijauksen uhri saa äänestyspaikalla tietää, että hänen puolestaan on jo äänestetty.

Pietarin paikallismedia Fontanka (siirryt toiseen palveluun) on raportoinut epäillyistä karuselliäänestäjistä juuri Pietarin keskustan äänestyspaikoilta.

Vaalilautakunta ei iloinnut Tasja Kondratjevan työstä

Tasja Kondratjevan havaintojen mukaan ääntenlaskenta sujui pääosin reilusti, joten mahdollinen vilppi oli toteutettu äänestyksen aikana.

Kolmipäiväinen äänestysaika toi uusia huijausmahdollisuuksia. Annettuja ääniä säilytettiin öisin sinetöidyissä kassakaapeissa. Pietarista ainakin neljällä äänestyspaikalla oli käytössä kassakaappeja, joiden pohjat on voitu ruuvata auki, uutismedia Fontanka kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Kondratjeva sanoo, ettei hän luota tarkkailemansa äänestyspaikan tuloksiin. Yhtenäinen Venäjä sai yli puolet äänestyspaikan äänistä. Vastaavia tuloksia ilmoitettiin äänestyspaikoilta, joissa ei ollut lainkaan itsenäisiä vaalitarkkailijoita ja väärentäminen oli helpompaa.

– Olen valmis uskomaan, että myös meillä oli rikkomuksia ja vilppiä, jota emme vain havainneet, hän sanoo.

Kondratjevan tarkkailema Pietarin 19. äänestyspaikka sijaitsi koulussa kaupungin keskustassa. Kuva: Simo Ortamo / Yle

Vaalivirkailijat eivät olleet iloisia Kondratjevan ja muiden tarkkailijoiden vaatimuksista, ja heidän työtään vaikeutettiin monin tavoin. Tarkkailijat eivät saa koskea vaaliasiakirjoihin, mutta heillä on oikeus vaatia niitä näytille.

– Läsnäolomme ei ollut heidän mielestään hyödyksi. Kaikki pitivät meitä hidasteena, hän sanoo.

Sähköinen äänestys huolettaa

Mikä merkitys vaalitarkkailulla sitten on, jos vaalit eivät alun alkaenkaan olleet vapaat?

Kondratjevan mielestä on kaikesta huolimatta tärkeää, ettei vaaleja voi toimittaa täysin ilman valvontaa edes Venäjällä, jonka hallintoa voi kutsua autoritaariseksi.

– On tärkeää näyttää vallanpitäjille, että vaalit eivät ole samantekevät ja että ihmisiä kiinnostaa, mitä äänille tapahtuu, hän sanoo.

Hän uskoo, että pelkkä tarkkailijoiden läsnäolo auttaa hillitsemään vilppiä.

– Kun vaalilautakunta näkee, että joku seuraa, mitä tapahtuu, he eivät tunne itseään niin vapaiksi ja noudattavat lakeja paremmin.

Tarkkailijoiden työllä on ollut merkitystä ainakin Pietarissa, jossa seitsemän äänestyspaikan tulokset mitätöitiin epäselvyyksien takia. Tarkkailijat ovat kertoneet havainnoistaan medialle, minkä ansiosta myös äänestäjät ovat saaneet tietää epäselvyyksistä.

Kondratjeva on huolissaan erityisesti sähköisestä äänestämisestä, jota kokeiltiin tänä vuonna Moskovassa ja kuudella muulla alueella. Tarkkailijoiden on käytännössä erittäin vaikea valvoa sähköisesti annettuja ääniä tai niiden laskemista.

Moskovassa tyrmistystä herätti se, että sähköisiä ääniä pantattiin lähes vuorokauden verran vaalien jälkeen. Kun ne lopulta julkaistiin, kaikki oppositioehdokkaat, jotka olivat paperiäänien perusteella voittamassa, hävisivätkin Putinin puolueen ehdokkaille.

– Sähköisen äänestämisen tulokset näyttivät superväärennetyiltä. Samalla valtio huomasi, että tulos on helppo järjestää, Kondratjeva sanoo.

Torstaina presidentin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että sähköinen äänestys olisi hyvä ottaa käyttöön mahdollisimman laajasti, uutistoimisto Tass kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Venäjällä äänestäjää on vastassa turvallisuusjoukot, ja niiden valta vahvistuu myös äänestämisen jälkeen

“Punainen Navalnyi” räyhää Putinille – Uuden polven kommunistista tuli sometähti ja Kremlin painajainen

"Olen syntynyt Putinin kaudella, enkä halua kuolla Putinin kaudella" – Darja Heikinen, 17, ei pelkää haukkua Venäjän johtoa Tiktokissa