1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. La Palma

Kanariansaarten La Palman tulivuorenpurkaus jatkuu – katso suoraa lähetystä

Purkauksen voimistumisen vuoksi viranomaiset määräsivät kolmen kylän asukkaat poistumaan kodeistaan Kanariansaarten La Palmalla. Saaren lentokentällä on peruttu lentoja.

Tulivuorenpurkaus jatkuu Kanariansaarten La Palmalla
Tulivuorenpurkaus jatkuu Kanariansaarten La Palmalla

La Palman saarella sijaitsevan Cumbre Vieja -vuoren purkauksen voimistuminen näkyi entistä suurempina kaasu- ja tuhkapilvinä.

Lentoyhtiöt peruivat perjantaina lentoja saarelle ja palomiehet joutuivat vetäytymään yhdestä kylästä, kun sen liepeille avautui uusi purkautumisaukko.

– Tulivuori on uudessa purkautumisen vaiheessa. Palomiehet lopettavat työskentelyn tältä päivältä, tviittasi Teneriffan palolaitos, jonka miehistöä on lähetetty saarella avustamaan paikallista palokuntaa.

Viranomaiset sanoivat lauantaina, että perjantaina evakuoidut 160 ihmistä eivät voisi palata hakemaan tavaroitaan tulivuorenpurkauksen kehittymisen takia.

Tulivuorenpurkaus La Palman saarella voimistui.

Viranomaiset määräsivät of Tajuyan, Tacande de Abajon ja osan Tacande de Arriban kylistä evakuoitaviksi. Ensin asukkaita pyydettiin vain pysymään tuhkan vuoksi sisätiloissa, mutta myöhemmin kerääntymään paikalliselle jalkapallokentälle turvaan kuljetusta varten.

Suurimman laavavirran valumisvauhti kohti merta on puolestaan hidastunut ja se etenee on nyt noin metrin verran tunnissa.

Cumbre Vieja on purkautunut sunnuntaista lähtien. Vakavia loukkaantumisia tai kuolemantapauksia se ei ole aiheuttanut.

Purkaus on kuitenkin tuhonnut satoja rakennuksia ja pakottanut tuhannet ihmiset pois kodeistaan. Arviolta 15 prosenttia saaren taloudelle merkittävästä banaanisadosta saattaa tuhoutua.

Lue myös:

La Palman maanjäristys ravisteli suomalaisen Tapio Pursimon taloa: "Talo tuntui olevan kuin tahnan päällä"