1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vihannekset

Jättikasvikset ottivat toisistaan mittaa Mäntsälässä – SM-kisan voitti kurpitsa, joka painaa 306,2 kiloa

Suomen Jättikasvisyhdistys ry järjesti vuotuiset SM-kisat jo 14. kerran. Kilpailuun osallistui lauantaina puutarhaharrastajia eri puolilta maata.

Vuoden 2021 suurin kurpitsa painaa 306,2 kg. Sen ovat kasvattaneet Marja ja Timo Iisakkila, Hauholta. Kuva: Elina Vuori / Suomen Jättikasvisyhdistys ry

Mäntsälässä, ammattiopisto Keudan Saaren kartanon puutarhalla on kisattu tänään lauantaina jättivihannesten SM-kisoissa. Kisaan osallistui kymmeniä kilpailijoita eri puolilta maata ja kullakin oli mukana useita kasviksia.

Suomen tämän vuoden suurin vihannes on kurpitsa Hauholta. Kooltaan Marja ja Timo Iisakkilan kasvattama vihannes on 306,2 kiloa.

Voiton vienyt kurpitsa ei ollut ainoa, sillä suurimman kurpitsan tittelistä kisasi kaikkiaan 18 kurpitsaa. Kurpitsat olivat muutoinkin esillä kilpailussa, sillä tämän vuoden vihanneksena on kurpitsa (siirryt toiseen palveluun).

Suurimmat kurpitsat jonossa punnittaviksi SM-kisoissa Mäntsälässä. Kuva: Elina Vuori / Suomen Jättikasvisyhdistys ry

Yli kuusikiloinen lanttu, lähes kolmikiloinen punajuurikas, useita kiloja painavat kaalit ja monet muut vihannekset kilpailivat omissa sarjoissaan vuoden 2021 suurimman vihanneksen tittelistä (siirryt toiseen palveluun). Tuloksia verrataan aina myös kilpailuhistorian aiempien vuosien suurimpaan vihannekseen.

Jättivihannesten kasvattaminen nostaa suosiotaan.

– Kilpailuun osallistujia oli tänä vuonna ehkä aiempaa enemmän. Ainakin ihan uusia kasvoja näkyi joukossa, sanoo vuosia mukana ollut Suomen Jättikasvisyhdistys ry:n kilpailuvastaava Elina Vuori.

Tohmajärveläisen Laura Pirhosen kesäkurpitsa toi uuden suomenennätyksen 52,11 kiloa. Edellinen ennätys samassa sarjassa on Mika Tiilikaisen 48,8 kiloa painanut kurpitsa vuodelta 2019. Kuva: Elina Vuori / Suomen Jättikasvisyhdistys ry

Suomen Jättikasvisyhdistyksessä on jäseniä enemmän kuin koskaan. Vuoren mukaan ilahduttavaa on, että myös lapset ja nuoret innostuvat kasvattamaan ja kilpailemaan.

– Mitattavana oli tuossa juuri 180-kiloinen lapsen kasvattama kurpitsa, Vuori kertoo puhelimessa.

Tapahtuma kiinnosti myös yleisöä. Vuoren mukaan paikalla oli satoja ihmisiä.

Suomen Jättikasvisyhdistys ry järjesti vuotuiset SM-kisat jo 14. kerran.

Kurpitsat olivat esillä erillisessä näyttelyssä Mäntsälän SM-kilpailussa, sillä tämän vuoden vihanneksena on kurpitsa. Kuva: Elina Vuori / Suomen Jättikasvisyhdistys ry

Kuuntele Yle Areenasta Jani Aarnion tekemä haastattelu moninkertaisesta suomenmestarista Mika Tiilikaisesta. Jutussa on mukana myös tunnelmia Siikajoelta, jossa ensimmäisiin SM-kisoihinsa valmistautui jättikasvisharrastaja Katja Pasanen.

SM-kilpailussa vihannesten rinnalla kilpailevat myös kukat. Kuva: Elina Vuori / Suomen Jättikasvisyhdistys ry

Lue myös:

Helteinen kesä sai tomaatit ja kurpitsat kasvamaan mahtavan kokoisiksi – katso kuvat kotipuutarhureiden runsaasta sadosta

Näissä kisoissa vain koolla on väliä! Lähes kolmekiloinen peruna ja kaksimetrinen porkkana pyyhkivät pienemmillä pöytää jättikasvisten SM-kisoissa