1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronapandemia

Norjassa juhlitaan koronan jälkeen paluuta normaaliin – katso video

Norjassa luovuttiin lopuista koronarajoituksista lauantaina klo 17 Suomen aikaa. Norjan aikuisväestöstä yli 83 prosenttia on täysin rokotettu koronaa vastaan. Hallitus ilmoitti perjantaina, että Norjassa alkaa "normaali arki korotetussa valmiudessa".

Norja palasi normaaliin
Norja palasi normaaliin

Norjassa pantiin lauantaina piste koronapandemian poikkeusajalle. Maan hallituksen ja terveysviranomaisten mukaan klo 17 Suomen aikaa alkoi "normaali arki korotetussa valmiudessa".

Se merkitsee, että myös kokoontumisia ja ravintoloiden asiakasmääriä koskeneet rajoitukset poistuvat. Esimerkiksi maskisuosituksista Norjassa luovuttiin jo kesällä.

Norjan pääministeri ja terveysministeri halasivat näyttävästi ilmoittaessaan muutoksista perjantaina. Pääministeri Erna Solberg totesi, että lauantaina on lupa irrotella tanssilattialla.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi (siirryt toiseen palveluun) lauantaina, että Oslon keskustan kaduille pakkautui iltapäivällä runsaasti väkeä. Ravintoloiden terasseilla varauduttiin suoranaiseen kaaokseen. (Linkin takaa voi seurata myös NRK:n suoraa lähetystä juhlinnasta.)

Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tilastojen mukaan Norjassa koronarokotusta vastaan on täysin rokotettu yli 83 prosenttia täysi-ikäisistä. Suomessa osuus on ECDC:n tilastossa noin 73 prosenttia.

Norjan terveysviranomainen Folkhelseinstituttet muistuttaa, että Norjan tavoitteena on rokottaa aikuisväestöstä 90 prosenttia ja kehottaa kaikkia hakemaan rokotteen.

Paikallisviranomaiset voivat edelleen tarpeen vaatiessa rajoittaa ihmisten kontakteja. Terveysviranomaiset myös muistuttavat, että oireiden ilmaantuessa tulee hankkiutua koronatestiin ja muuten pysyä kotona.

Lue täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta.