1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. toimittajat

Tamminiemen pesänjakajien tekijöihin kuulunut Aarno "Loka" Laitinen on kuollut

Laitinen menehtyi lauantaina iltapäivällä pitkäaikaisen sairastelun seurauksena.

Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen luonnehtii Laitista STT:lle erinomaiseksi toimittajaksi ja itsenäiseksi ajattelijaksi. Kuva: Mikko Kelloniemi

Toimittaja Aarno "Loka" Laitinen on kuollut 78-vuotiaana. Asian vahvistivat STT:lle Laitisen ystävät ja entiset kollegat Helsingin Sanomista. Laitinen kuului Suomen poliittista journalismia vuonna 1981 ravistelleen kohukirjan Tamminiemen pesänjakajat tekijöihin.

Kirjan tekijöihin niin ikään kuulunut Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen luonnehtii Laitista STT:lle erinomaiseksi toimittajaksi ja itsenäiseksi ajattelijaksi, joka osasi kyseenalaistaa asioita.

– Hän oli aivan loistava työmarkkinatoimittaja ja upea Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies. Ja sitä paitsi hieno ihminen kaikin puolin. Alansa valioita, Virkkunen kuvaili.

Virkkunen itse tutustui Laitiseen 1970-luvun alussa, ja he pysyivät ystävinä loppuun saakka. Virkkunen tapasi Laitisen viimeksi noin puoli vuotta ennen tämän kuolemaa. Laitinen menehtyi lauantaina iltapäivällä pitkäaikaisen sairastelun seurauksena.

"Se oli tarpeellinen kirja"

Politiikan sisäpiirin tietoa Suomessa ennenkuulumattomalla tavalla avannutta Tamminiemen pesänjakajat -teosta myytiin yli 160 000 kappaletta puolessa vuodessa, Tuntemattoman sotilaan lukuihin verrattava määrä.

– Siinä hän oli aivan keskeinen hahmo. Ilman Aarnoa pesänjakajia ei olisi koskaan ilmestynyt. Hän näki, että se oli oikea hetki tehdä se ja että se oli tarpeellinen kirja, Virkkunen kertoi STT:lle lauantaina.

– Nythän se on tunnustettu laajasti. Jopa Hesari pääkirjoituksessaan kirjoitti, että se oli oikea kirja oikeaan aikaan, vaikka silloin 40 vuotta sitten olivat eri mieltä.

Kirja julkaistiin alun perin salanimen alla. Kirjan vapaa-ajallaan kirjoittaneiden Helsingin Sanomien toimittajien henkilöllisyydet paljastuivat, kun kirjan julkaisusta kieltäytyneen WSOY:n pomo Hannu Tarmio yllättäen nimesi heidät suorassa televisiolähetyksessä. Seurauksena Laitinen sai potkut.

– Mikä oli aivan väärä päätös Helsingin Sanomilta, Virkkunen kommentoi.

Vuosikymmenten takainen kohukirja nousi aiemmin tällä viikolla jälleen julkisuuteen 40-vuotispäivänsä vuoksi. Kirjan syntyhistoriaa käsittelevä dokumentti Pesänlikaajat – erään kirjakohun anatomia saa television ensi-iltansa Yle TV1:llä torstaina ja on katsottavissa Yle Areenassa jo maanantaina.

Virkkusen mukaan Laitinen ei itse ehtinyt näkemään elokuvan lopullista versiota, mutta hänelle oli näytetty elokuvan varhaisempi leikkaus.

Korjattu klo 21.20: Dokumentin tv-ensi-ilta Ylellä on ensi viikon torstaina, Yle Areenassa se on katsottavissa maanantaista lähtien.

Lue myös:

"Sellainen kirja pitäisi polttaa" – Paljastuskirja sekoitti Suomen politiikan 40 vuotta sitten, eikä päättäjien asema enää palautunut entiselleen

Elävä arkisto: Tamminiemen pesänjakajat jätti pysyvän jäljen Suomen poliittiseen journalismiin – näin kohukirjan vaikutuksia käsiteltiin Ylen ohjelmissa 1982