1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. al-Holin leiri

HS: Suomi järjesti salassa etäkoulua al-Holin leirin suomalaislapsille – ulkoministeri Haavisto: Olemme ylpeitä lasten koulunkäynnistä

Helsingin Sanomat kertoi Suomen järjestäneen etäopetusta al-Holin leirillä. Opiskelu järjestettiin salassa leiriä vartioivilta sotilailta, koska kännykät olivat leirillä kiellettyjä.

Etäopetus toteutettiin lasten äitien avulla kännyköihin lähetetyin viestein. Arkistokuva al-Holin leiriltä tammikuulta 2020. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi on pyrkinyt pitämään Syyriassa al-Holin leirillä olevat lapset koulunkäynnin piirissä niin pitkään kuin mahdollista.

– Olemme hyvin ylpeitä, että suuri joukko leirillä olleita suomalaislapsia on päässyt etäkoulun piiriin, Haavisto sanoo Ylen haastattelussa.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi Suomen järjestäneen etäopetusta leirillä oleville suomalaislapsille. Yhteensä etäopetukseen on osallistunut 23 lasta.

Opetus toteutettiin lasten äitien avulla kännyköihin lähetetyin viestein. Syynä opetukseen oli, että ulkoministeriössä katsottiin perustuslain edellyttävän opetuksen järjestämistä.

HS:n mukaan opiskelu täytyy järjestää salassa leiriä vartioivilta sotilailta. Leiriä hallinnoivien kurdien sääntöjen mukaan leirillä ei saisi pitää kännykkää. Ulkoministeriö ei kysynyt kurdihallinnolta etäopetukseen lupaa.

– Kurdihallinto ei tällaista mahdollisuutta tarjonnut ja on ollut kriittinen sitä kohtaan, että siellä on ollut ihmisillä kännyköitä käytössä. Kännykät ovat olleet kuitenkin ainoa tapa, jolla etäkoulua on voitu järjestää, Haavisto sanoo.

Haavisto: Etäopetusta pyritään jatkamaan

Etäopetus leirillä viestien avulla aloitettiin toukokuun alussa, tehtäviä lähetettiin joka arkiaamu kello 9. Leirin suomalaislapsille opetettiin suomen kieltä, matematiikkaa, ympäristöoppia, historiaa ja englantia.

Haaviston mukaan etäopetusta on jatkettu niin pitkään kuin se on ollut mahdollista, mutta leirillä puhelinyhteyksiä on estetty teknisin keinoin. Haaviston mukaan etäopetusta pyritään jatkamaan.

– On ollut hienoa kuulla, että siellä on opittu lukemaan Suomen kielellä. Toivottavasti tämä jättää jäljen sekä lapsiin että perheisiin siitä, että Suomi ei ole jättänyt näitä lapsia heitteille vaan pyrkinyt kantamaan huolta siinäkin tapauksessa, että heitä ei ole heti pystytty evakuoimaan, Haavisto sanoo.

Opetuksen lisäksi ulkoministeriö on järjestänyt lapsia varten lääkärin etävastaanoton, jossa lääkäri vastasi äitien kysymyksiin pikaviestein. Opetus järjestettiin eri ministeriöiden ja sivistyssäätiö Kansanvalistusseuran yhteistyönä.

Koillis-Syyrian leireillä al-Holissa ja Rojissa asuu kymmeniätuhansia äärijärjestö Isisin jäseniksi epäiltyjen miesten perheenjäseniä.

Suomi teki toissa vuoden lopulla periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. Myös äitejä on tuotu Suomeen, mikäli viranomaiset ovat arvioineet, ettei lapsia ole mahdollista kotiuttaa ilman äitejä.

Ulkoministeriö kertoi heinäkuussa, että kaksi kolmasosaa suomalaisista on jo kotiutettu. Suomalaislapsia kerrottiin olevan tuolloin vielä jäljellä leireillä kymmenkunta.

Haaviston mukaan työ lasten vapauttamiseksi leiriltä jatkuu, mutta prosessi on ollut vaikea kurdihallinnon jarruttaessa luovutuksia.

– Kurdihallinto on sanonut syyksi sen, että he haluavat jatkaa aikuisiin kohdistuvia tutkintoja ja mahdollisesti käynnistää omia oikeusprosessejaan. Nämä oikeusprosessit näyttävät hyvin hitailta. On vaikea ymmärtää, miksi lasten poispääsyä leiriltä jarrutetaan.

* Juttua päivitetty klo 22: Lisätty ulkoministeri Pekka Haaviston kommentit.

Lue myös:

Saako Suomi viimein tuomittua terroristiepäiltyjä muiden Pohjoismaiden tavoin? Supo iloitsee lakien tiukennuksesta

Päätös kotiuttaa Isis-taistelijoiden perheitä kuohuttaa Tanskassa – hallitusta syytetään sekä tanskalaisten että leirille jäävien vaarantamisesta

Syyriasta luovutettiin Suomeen al-Holissa ollut nainen ja hänen kaksi lastaan

Asiantuntija: Norjan Isis-tuomio ei mahdollinen Suomessa – kotityöt eivät riitä terrorismirikokseksi

"Tämä on kestämätön tilanne" – USA hoputtaa liittolaisiaan kotiuttamaan Isisin riveissä taistelleet kansalaisensa

EU, USA ja Syyrian kurdit puivat Isisin alueelta kiinniotettujen ulkomaalaisten kohtaloa – Suomen edustaja: "Kovin kauan ratkaisua ei voida enää odottaa"