1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Helsinki-Vantaan lentoasemalle tulee vihreä linja kahdesti rokotetuille matkustajille – koronatodistuksia tarkastetaan linjalla vain pistokokein

Uutta vihreän linjan käytäntöä on aloiteltu lentoasemalla tämän viikonlopun aikana. Ruuhkien välttämiseen tähtäävä malli näkyy Suomeen saapuville matkustajille selkeämmin ensi viikolla.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ollaan ottamassa käyttöön vihreä linja niille Suomeen saapuville matkustajille, jotka ovat saaneet kaksi koronarokotusta. Arkistokuva Helsinki-Vantaan lentoasemalta elokuun alusta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ollaan ottamassa käyttöön vihreä linja koronatodistusten tarkastuksissa. Uudella käytännöllä on tarkoitus vähentää lentoaseman ruuhkia.

– Ohjaamme lentokentällä täyden rokotussarjan saaneet sekä taudin kuuden kuukauden sisällä sairastaneet tietylle linjastolle, jolla tarkastuksia tehdään vain pistokoemaisesti, sanoo Vantaan kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen.

Suomessa annettavien rokotteiden kohdalla täysi koronarokotussarja tarkoittaa kahta rokotusannosta.

Muut Suomeen tulevat matkustajat kulkevat Helsinki-Vantaalla toista linjaa, jolla tarkastuksia toteutetaan edelleen kattavasti.

Uutta vihreän linjan käytäntöä on aloiteltu lentoasemalla tämän viikonlopun aikana. Matkustajille uusi käytäntö näkyy selkeämmin ensi viikon aikana, kun muun muassa matkustajia oikeille linjastoille ohjaavat opastukset saadaan kuntoon.

Pistokokeita tehdään vaihtelevasti matkustajamäärien mukaan

Vihreän linjan tarkoituksena on vähentää ruuhkia, joita Helsinki-Vantaan lentoasemalle matkustajamäärien kasvaessa syntyy. Terveysturvallisuustoimenpiteistä Helsinki-Vantaan lentoasemalla vastaa Vantaan kaupunki.

– Matkustajamäärät ovat kasvaneet ja kasvavat loppuvuodesta entisestään. Ei ole tarkoituksenmukaista, että sinne muodostuu ruuhkia, jotka jo itsessään aiheuttavat tartuntariskejä. Sen vuoksi on katsottu, että on välttämätöntä siirtyä tämäntyyppiseen toimintaan, Kirsi Valtonen sanoo.

Rokotettujen matkustajien vihreää linjaa voi jatkossa tulla Suomeen valtaosa Helsinki-Vantaan kautta tulevista matkustajista. Kirsi Valtosen mukaan lähemmäs 90 prosenttia Helsinki-Vantaan kautta tulevista on saanut täyden rokotussarjan ja heillä on todistus rokotuksistaan.

Pistokokeilla tarkastettavien matkustajien osuus tulee vaihtelemaan muun muassa lentoaseman matkustajatilanteen mukaan.

– Ruuhka-aikoina, kun matkustajamäärät ovat todella isoja, se varmasti osuu harvemman kohdalle. Kun on rauhallisempaa, pistokokeet voivat olla kohtuullisen kattaviakin. Pyritään menemään ihan ruuhkatilanteen mukaan, Kirsi Valtonen sanoo.

STM: Pistokoetarkastukset lainsäädännön mukaisia

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjolan mukaan lentoasemalla käyttöön otettava vihreän linjan malli on perusteltu menettelytapa matkustajamäärien kasvaessa.

– Ihan lähtökohtaisesti se on tietysti lainsäädännön mukainen menettelytapa. Lain perusteluissakin käydään läpi mahdollisuutta, että silloin kun resurssit eivät riitä kaikkien todistusten tarkastamiseen, se on tehtävä pistokokein, Pasi Pohjola sanoo.

Kun todistuksia rokotuksista tai sairastetusta taudista tarkastetaan pistokokein kattavampien tarkastusten sijaan, on Pasi Pohjolan mukaan myös seurattava, ettei mallia käytetä väärin.

– Tietysti pitää sitten reagoida tilanteeseen.

Vihreä linja riittänee ruuhkien helpottamiseen lähitulevaisuudessa

200:lla matkustajalla tehdyssä kartoituksessa joukkoon osui Valtosen mukaan vain yksi matkustaja, jolla ei ollut mitään koronatodistuksia. Muutamalla tämän joukon matkustajista toisesta rokotuksesta oli kulunut vähemmän kuin vaaditut kaksi viikkoa.

– Käytännössä valtaosa matkustajista ohjautui linjastolle oikein.

Jos matkustaja tietoisesti hakeutuisi väärälle linjastolle, häntä voidaan ylilääkäri Kirsi Valtosen mukaan sakottaa.

Valtonen arvioi, että kahdesti rokotettujen ja koronan hiljattain sairastaneiden vihreä linja sekä pistokokein tehtävät tarkastukset ratkaisevat lentoaseman ruuhkia riittävästi tässä vaiheessa.

– Kun matkustajamäärät kasvavat vielä entisestään, tulevaisuudessa joudutaan varmasti miettimään vielä muitakin ratkaisuja. Toki rokotuskattavuus paranee niin meillä kuin muuallakin, Kirsi Valtonen sanoo.

Lue myös:

Helsinki-Vantaan lentokenttää uhkaa täydellinen kaaos, sanoo kaupunginjohtaja – "Kaikkia ei voida tarkastaa, rajoille saatava eurooppalainen malli"