1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksan vaalit

Kirjeenvaihtajalta: Saksa joutuu vielä odottamaan tietoa liittokanslerista – muutosvaalista tuli ennen kaikkea kanslerivaali

Saksan liittokansleriksi nousee ehdokas, joka saa taakseen tarvittavan enemmistön liittopäivillä. Näin täpärällä tuloksella hallitusneuvotteluista voi tulla pitkät ja vaikeat, arvioi Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Sosiaalidemokraattien Olaf Scholz (vas.), kristillisten Armin Laschet (oik.) ja vihreiden Annalena Baerbock kohtasivat tv-väittelyssä 12. syyskuuta. Kuva: Michael Kappeler / EPA

BERLIINI Saksan vaali-ilta on vaihtumassa pitkäksi yöksi. Ennusteiden mukaan tuloksesta on tulossa äärimmäisen tasainen eli selvää voittajaa ei vielä illalla voitu julistaa.

Ykköspaikasta kisaavat rinta rinnan sosiaalidemokraattinen SPD ja kristillisdemokraattinen CDU. Molempien ennustetaan saavan noin neljännes äänistä.

Nykyinen valtaunioni CDU/CSU on saamassa historiansa huonoimman tuloksen ja menettämässä suuren määrän äänestäjiä. Silti se taistelee täpärästi suurimman puolueen asemasta.

SPD on saamassa noin viisi prosenttiyksikköä lisää verrattuna vuoteen 2017. Saman verran lisää on tulossa myös vihreille.

SPD:n kansleriehdokas Olaf Scholz sanoi illan puheessaan SPD:n vaalivalvojaisissa, että demareiden tulos on ennusteen perusteella menestys ja kertoo siitä, että Saksa haluaa muutosta. Scholz sanoi myös, että raksi SPD:n kohdalle kertoi siitä, että äänestäjät halusivat hänet Saksan seuraavaksi liittokansleriksi.

Puhe kertoo Saksan vaalien paradoksista. Tulosennusteen voi tulkita muutoshaluksi, kun katsoo puolueiden voimasuhteita.

Sen voi myös tulkita haluksi jatkaa Angela Merkelin linjalla, kun katsotaan kärkipuolueiden kansleriehdokkaita.

Scholz on kansan silmissä suurempi kuin hänen puolueensa. Jo puolikuolleeksi julistettu SPD tavoittelee suurimman puolueen asemaa lähinnä siksi, että sen kansleriehdokas Scholz nousi kansan suosikiksi.

Ja tässä piilee se paradoksi. Scholzin mielestä tulos kertoo muutoshalusta, mutta Scholzin suosio perustui nimenomaan sille, että hän profiloitui Merkelin linjan jatkajaksi.

Scholz on nykyhallituksen valtiovarainministeri ja varakansleri, ja edustaa siksi jatkuvuutta.

CDU:n Armin Laschet oli koko kampanjan ajan heikko ehdokas, ja puolue on menettämässä kahdeksan prosenttiyksikköä kannatuksestaan.

Saksan vaaleista on puhuttu ennen kaikkea muutosvaaleina. Mutta tällä tuloksella näyttää, että kyseessä oli ennen kaikkea kanslerivaali.

Moni saksalainen hyppäsi demareiden taakse Scholzin takia. Ja moni saksalainen jätti CDU:n Laschetin takia.

Kansleriksi nousee vasta se ehdokas, joka saa taakseen tarvittavan enemmistön liittopäivillä. Näin täpärällä tuloksella hallitusneuvotteluista voi tulla pitkät ja vaikeat.

Lisää aiheesta:

Päivittyvä vaaliseuranta

Saksa valitsee tänään Merkelin seuraajan – Ota Saksan vaalit haltuun nopeasti näillä neljällä pointilla 26.9.2021

Maailman mahtavimman naisen tekstiviestit muuttivat todennäköisesti historiaa – tämä juttu paljastaa, miten Angela Merkel hoiti asioita kulisseissa 25.9.2021