Sosiaalidemokraatit voittivat täpärästi Saksan vaalit, Merkelin puolueen tulos jäi historiallisen alhaiseksi – tässä kolme kiinnostavaa asiaa vaaleista

Alustavien tulosten perusteella Angela Merkelin kristillisdemokraattipuolueiden unionin tulos olisi sen historian huonoin. Puolestaan sosiaalidemokraatit ja vihreät ovat nousemassa vaalivoittoihin.

Sosiaalidemokraattien SPD on alustavien tulosten mukaan vaalivoittaja
Sosiaalidemokraattien SPD on alustavien tulosten mukaan vaalivoittaja

Saksan eilen sunnuntaina järjestetyt liittopäivä- eli parlamenttivaalit korostavat puoluekentän murrosta maassa. Tässä kolme kiinnostavaa yksityiskohtaa vaaleista.

1. Suurimmat voittajat

Alustavien tulosten perusteella sosiaalidemokraattinen SPD on nousemassa suurimmaksi puolueeksi. Puolue on saamassa 25,7 prosenttia äänistä.

Tulos toiseksi suurimpaan kristillisdemokraattipuolueiden unioniin CDU/CSU oli vielä tiukempi, mitä viimeisimmät mielipidemittaukset ennakoivat.

Jos tuloksia tarkastellaan kannatusosuuksien muutoksilla, niin vihreät on alustavien tulosten perusteella vaalien suurin voittaja. Vihreille 14,8 prosenttia äänistä. Sen kannatusosuus nousee alustavien tulosten perusteella miltei kuusi prosenttiyksikköä.

Vaalivoitosta huolimatta vihreiden kansleriehdokas Annalena Baerbock kertoo olevansa tulokseen pettynyt. Vielä keväällä vihreät oli mielipidekyselyissä jopa ykkössijalla. Kuva: Jens Schlueter / EPA

Vihreät on nousemassa vaalitulosten perusteella keskisuureksi puolueeksi. Puolueelle on povattu ratkaisevaa roolia uutta hallitusta muodostettaessa.

Vaalivoittajiin kuuluu myös tanskalaisväestöä edustava SSW-puolue. Ensimmäisen kerran yli 60 vuoteen SSW-puolue olisi saamassa liittopäiviltä yhden paikan, kertoo Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi kannatustaan nostivat hieman liberaalipuolue FDP, jonka ääniosuus alustavien tulosten perusteella 11,5 prosenttia.

Sekä vihreät että liberaalipuolue FDP ovat ilmaisseet halukkuutensa olla mukana tulevassa hallituksessa.

2. Suurimmat häviäjät

CDU/CSU:n äänimäärä on jäämässä 24,1 prosenttiin. Tulos tarkoittaa kristillisdemokraattipuolueiden unionille historiansa huonointa tulosta.

CDU:n Armin Laschet ja puolueen johtoa vaalivalvojaisissa. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Saksassa on käytössä viiden prosentin äänikynnys. Vasemmistopuolue Linken kannatus on äänikynnyksen alarajoilla, mutta puolue jatkanee siitä huolimatta liittopäivillä. Puolueen kannatus on laskenut viime vaaleista useita prosenttiyksikköjä. Edellisvaaleissa puolue sai 9,2 prosentin kannatuksen.

Myös edellisvaaleissa liittopäiville nousseen oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle eli AfD:n kannatus laskenee hieman. Alustavien tulosten perusteella puolueelle nyt 10,3 prosenttia äänistä.

Vaalien myötä Saksan puoluekentän murros vahvistuu.

SPD:n ja CDU/CSU:n yhteisäänimäärä nousi niukasti yli 50 prosentin. Esimerkiksi vielä vuoden 2009 vaaleissa puolueiden äänimäärä oli lähempänä 60 prosenttia.

3. Lisää liittopäiväedustajia ja kolmen puolueen hallitus

Saksan liittopäivien edustajamäärää ei ole ennalta määrätty. Tämänhetkisten tietojen mukaan liittopäivillä voisi olla jopa 740 edustajaa, kertovat saksalaisviestimet. Edellisillä liittopäivillä edustajia oli puolestaan 709.

Hallituksen muodostamiseen tarvitaan näiden tulosten valossa kolme puoluetta. Hallitusneuvotteluista onkin ennakoitu etukäteen vaikeita. Mahdollisia hallituskoalitioita ovat esimerkiksi "liikennevalo" ja "Jamaika". Nimet viittaavat mahdollisten koalitiopuolueiden lippujen väreihin.

"Liikennevaloihin" kuuluisivat punainen sosiaalidemokraattinen SPD, keltainen liberaalipuolue FDP sekä vihreät.

"Jamaika"-koalitiossa valtaa pitäisivät puolestaan musta kristillisdemokraattien CDU/CSU, keltainen liberaalipuolue FDP ja vihreät.

Sekä SPD:n kansleriehdokas Olaf Scholz että CDU:n Armin Laschet ovat vakuuttaneet, että hallitus pyritään muodostamaan jouluun mennessä.

27.9. Klo 8.20: Tarkennettu vasemmistopuolue Linken vaalitulosta.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: mitä Eurooppa odottaa Saksan uudelta liittokanslerilta?

Angela Merkel on ollut Euroopan johtohahmo 16 vuotta, mutta nyt Saksan liittokansleri jää eläkkeelle. Saksan liittovaltiovaaleja on seurattu tarkasti juuri siitä syystä, että uuden liittokanslerin myötä Saksa ja myös Eurooppa ottavat uutta suuntaa Merkelin jälkeisessä maailmassa. Ylen Berliinin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoo, mistä Saksan vaalitulos kertoo ja millainen uudeksi liittokansleriksi povattu Olaf Scholz.

Lisää juttuja Saksan vaaleista: