1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksan vaalit

Annika Saarikko luottaa Saksan maltillisen talouslinjan jatkumiseen, Maria Ohisalo riemuitsee vihreiden menestyksestä

Valtiovarainministeri Annika Saarikko arvioi, että Saksan vaalivoittajan, sosiaalidemokraattien Olaf Scholzin maltilliset uudistukset ja vakaa talouspolitiikan linja "kuulostaa Suomen näkökulmasta hyvältä".

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (vas.) ja varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen kommentoivat Saksan vaalien tulosta keskustan aluevaaliohjelman julkistamisen yhteydessä. Kuva: Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja, Annika Saarikko arvioi, että liberaalipuolue FDP:llä ja vihreillä on Saksassa "aikamoinen valta" vaalituloksen jälkeen.

– He ikään kuin pääsevät arvioimaan, kumman kansleriehdokkaan linja miellyttää enemmän. Siitä huolimatta vaalin voittajan asema on aina vahva.

Sosiaalidemokraattinen SPD voitti täpärästi Saksassa järjestetyt liittopäivä- eli parlamenttivaalit. Vihreät oli vaalien suurin voittaja notsamalla kannatuksensa 14,8 prosenttiin. Myös liberaalipuolue FDP nosti kannatustaan.

Saarikon mielestä FDP ja vihreät saavat ison aseman ensi tunnusteluissa, joiden perusteella Saksan suunta rakentuu.

Liberaalipuolue FDP kuuluu Euroopan parlamentissa samaan ryhmittymään kuin keskusta.

Annika Saarikko on tavannut SPD:n Olaf Scholzia Euroopan unionin valtiovarainministereiden kokouksissa. Saarikko kuvaa sosiaalidemokraattien johtajaa maltilliseksi uudistajaksi.

Saksan vaaleissa molemmat pääehdokkaat korostivat mahdollisimman pientä muutosta väistyvän liittokanslerin, CDU:n Angela Merkelin linjaan verrattuna.

– Olen luottavaisin mielin, että vakaa ja maltillinen talouden linja voisi Saksassa jatkua. Varmasti erityisesti ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset nousevat nyt vielä todella isoiksi heidän sisäisessä väännössä, Saarikko arvioi.

Vihreiden Ohisalo: Vihreät hallitukseen varmistamaan vihreää siirtymää

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on silminnähden iloinen Saksan vihreiden menestyksestä. Puolue on nyt Saksan kolmanneksi suurin.

– Mielenkiintoista tässä on se, että enää pari suurta ei riitä hallituspohjaksi, vaan vihreäthän ovat mukana nyt lähestulkoon kaikissa hallituskoalitiopohdinnoissa, Ohisalo iloitsee.

Ohisalo on varma, että ilmasto- ja ympäristökysymykset nousevat nyt aivan uuteen merkitykseen Saksan politiikassa.

– Ja ei vaan Saksassa, vaan sillä on merkitystä koko Euroopalle.

Ohisalo uskoo, että entistä vihreämpi Saksa avaa uusia vientimahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.

– Varmasti saksalaisille markkinoille voi tulla tarvetta vihreille innovaatioille, kestäville energiaratkaisuille, joita suomalaisyritykset voi myös viedä sinne eli ajattelen että tässä on paljon positiivista ilmassa.

Yle ei maanantaina tavoittanut pääministeri Sanna Marinia (sd.) kommentoimaan Saksan vaalien tulosta ja sen merkitystä Suomelle.

Voit keskustella Saksan vaalien tuloksesta Suomen näkökulmasta tiistaihin 28.9. 2021 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: millainen merkitys Merkelin seuraajalla on koko Euroopalle?

Angela Merkel on ollut Euroopan johtohahmo 16 vuotta, mutta nyt Saksan liittokansleri jää eläkkeelle. Saksan liittovaltiovaaleja on seurattu tarkasti juuri siitä syystä, että uuden liittokanslerin myötä Saksa ja myös Eurooppa ottavat uutta suuntaa Merkelin jälkeisessä maailmassa. Ylen Berliinin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoo, mistä Saksan vaalitulos kertoo ja millainen uudeksi liittokansleriksi povattu Olaf Scholz.

Katso lisää:

Sosiaalidemokraatit voittivat täpärästi Saksan vaalit, Merkelin puolueen tulos jäi historiallisen alhaiseksi – tässä kolme kiinnostavaa asiaa vaaleista