Helsingin satamissa koronatodistuksia on katsottu vain pistokokeissa – Terveysjohtaja sakoista: "Aika epätodennäköistä, että ihmisiä alettaisiin jahdata"

Helsinki-Vantaan lentokentällä satunnaistarkastuksiin perustuva vihreä linja otettiin käyttöön viikonloppuna. Sakkoihin johtaneita väärinkäytöksiä ei ensimmäisten päivien aikana tullut ilmi.

Helsingin satamissa kaikkien matkustajien koronatodistusten tarkastamisesta luovuttiin jo kesällä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin satamissa saapuvat matkustajat jaetaan kolmelle eri linjalle sen perusteella, millainen koronatodistus heillä on mukanaan.

Vihreä linja on pääosin risteilymatkustajille, jotka eivät poistu laivasta maihin lainkaan. Tämän linjan voivat valita myös jotkut erityisryhmät kuten merimiehet ja diplomaatit.

Henkilöt, joilla on todistus täydestä rokotussarjasta tai viimeisen kuuden kuukauden aikana sairastetusta koronaviruksen aiheuttamasta taudista, käyttävät keltaista linjaa.

Muut matkustajat valitsevat punaisen linjan.

Tällä hetkellä tarkastusresurssit kohdennetaan punaisen linjan matkustajiin, eli kokonaan todistusta vailla saapuviin tai negatiivisen koronatodistuksen esittäviin.

Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeisen mukaan tarkastuksia voidaan kuitenkin tarvittaessa keventää kaikilla linjoilla.

Silloin maahan voi päästä ilman todistuksia tai testejä.

Pistokoemallissa tarkastus vuotaa

Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoo, että maahantulijoiden tarkastuksia voidaan jättää tekemättä, jos satama on pahasti ruuhkautunut tai laivan kääntöaika on lyhyt.

– Osa henkilöistä voi vain kävellä läpi.

Jos pistokokeissa jää kiinni matkustajia, jotka ovat vilpillisesti valinneet väärän linjan, he voivat saada rangaistuksen – ainakin periaatteeessa.

– Jos napataan joku, jolla ei ole todistuksia eikä testitulosta, eikä hän suostu testiin, ilmoitamme asiasta rajavartiolaitokselle ja tartuntatautiviranomaisille.

– Periaatteessa rangaistusmahdollisuus on olemassa, vaikka on aika epätodennäköistä, että näitä ihmisiä alettaisiin jahdata.

Turpeinen painottaa, että pistokoemallissa edellytetään yhteisvastuullisuutta.

Vihreän linjan käyttöönotto purki jonoja Helsinki-Vantaalla

Kuluneena viikonloppuna Helsinki Vantaan lentoasemalla otettiin käyttöön vihreä linja kahdesti rokotetuille ja koronan edellisen puolen vuoden aikana sairastaneille.

Myös lentoasemalla matkustajien on pyydettäessä esitettävä koronatodistus. Tarkistuksia tehdään satunnaisotannalla.

Vantaan kaupungin tartuntatautilääkäri Kirsi Valtonen myöntää, että vihreää linjaa on mahdollista väärinkäyttää.

– Jos pistokoe osuu kohdalle ja asiakirjat eivät ole kunnossa, kyseessä voi olla terveydensuojelurikkomus, hän sanoo.

Mahdollisesta sakkorangaistuksesta päättäminen jää poliisin harkittavaksi.

Vihreän linjan käyttöönotto sujui Valtosen mukaan hyvin.

– Massiivisia jonoja ei enää ole muodostunut. Tietääkseni yksiäkään sakkoja ei viikonlopun aikana jouduttu määräämään.

Voit keskustalla aiheesta tiistaihin 28.9.2021 kello 23:een asti.

Lue myös: