1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verenluovutus

Verenluovutukset sujuneet jopa paremmin kuin ennen koronaa – uusia luovuttajia kuitenkin vaikeaa saada

Koronatilanteen vuoksi verenluovutukseen pääsee ainoastaan ajanvarauksella. Veripalvelun mukaan epidemiankin aikana tarvitaan verta, joten on tärkeää, että terveenä olevat ihmiset luovuttavat myös silloin.

Koronavirus ei ole vähentynyt pohjalaisten verenluovuttajien määrää. Kuva: Silja Viitala / Yle

Verenluovutukset eivät ole lakanneet koronaepidemian aikana, vaan verta tarvitaan jatkuvasti.

Pohjalaiskunnissa siirryttiin Vaasassa ja Kokkolassa drop-in tilaisuuksista ajanvarauksiin, joiden avulla hoitohenkilökunta on pystynyt huolehtimaan turvaetäisyyksistä ja aikatauluttamaan luovutuksia niin, ettei jonoja pääse kertymään.

Ajanvarauksesta on ollut myös toinen hyöty: Kun on näyttänyt, että luovuttajia ei ole tulossa tarpeeksi, on pystytty soittamaan verenluovutusrekisterissä oleville ja kutsumaan heidät luovuttamaan verta.

– Se on ollut koronan positiivisia vaikutuksia meille. Pysymme hyvinkin ennakoimaan aamulla, paljonko on luovuttajia tulossa. Jos määrä näyttänyt vähäiseltä, niin olemme pystyneet siihen reagoimaan, kertoo alue-esimies Anu Keisala, joka vastaa Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueen verenluovutuksista.

Koronavirus ei ole vähentynyt pohjalaisten verenluovuttajien määrää. Luovuttajamäärä on laskenut ainoastaan, jos koroanviruksen ilmaantuvuus on ollut korkea. Näin kävi esimerkiksi muutama viikko sitten Vaasassa.

– Karanteenissa oli paljon asukkaita ja kaupungissa oli tapahtunut paljon altistumisia. Myös Pietarsaaressa oli vähemmän luovuttajia kesällä, kun koronatilanne oli paha, Keisala kertoo.

Uusia luovuttajia on haastavaa saada

Seinäjoen toimipisteellä verta voi käydä luovuttamassa tiistaisin ja keskiviikkoisin. Luovuttajia kaivataan joka päivä 44 kappaletta.

– Viime viikkoina on ollut todella hyviä päiviä. On ollut liikenteessä jopa 50 luovuttajaa päivässä, Keisala toteaa.

Vaasassa ja Kokkolassa verenluovutus tapahtuu kiertävän Veripalvelun kautta. Päivittäin luovuttajia on 80-100.

Keisala antaa kiitosta sitoutuneille luovuttajille. Niitä kaivataan erityisesti nyt, kun uusia luovuttajia on haastavaa saada.

Oppilaitokset ja työpaikat eivät ota ulkopuolisia vierailijoita tiloihinsa. Tämän vuoksi myös Veripalvelu on joutunut jättämään nämä luovutustilaisuudet väliin.

– Uusia luovuttajia ei ole tullut niin runsaasti kuin aikaisempina vuosina. Toivotaan, että pääsemme pian vierailemaan työpaikoilla ja saamme sitoutuneita luovuttajia, Keisala kertoo.

Lue lisää:

Nuoret luovuttavat verta enemmän kuin mikään muu ikäryhmä – sama motivaatio yhdistää näitä kolmea luovuttajaa

Verenluovutuksen esteisiin lievennyksiä – entistä useampi voi nyt luovuttaa verta