1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Turun bussiliikenteessä toimiville kuudelle eri linja-autoyhtiölle esitetään lähes 1,9 miljoonan euron sakkoja kartellinomaisesta toiminnasta

Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityksessä on paljastunut, että kuusi bussiyhtiötä on toiminut kilpailutuksissa kartellinomaisesti.

Arkistokuvassa Fölin matkakortteja vuodelta 2018. Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää lähes 1,9 miljoonan euron sakkoja kilpailunrajoittamisesta Turun seudun joukkoliikenteessä toimiville kuudelle eri linja-autoyhtiölle.

KKV:n selvityksen perusteella kuusi yritystä on tehnyt yhteisyritystensä kautta kolme yhteistarjousta Turun seudun joukkoliikenne Fölin tarjouskilpailuissa kilpailulain vastaisesti. KKV:n mukaan yhteistarjouksilla on poistettu keskinäinen kilpailu ja siten se on ollut vakava kilpailulain rikkomus.

– Käytännössä yhteistarjoukseen osallistuneet yritykset eivät siis ole kilpailleet näissä tarjouskilpailuissa toisiaan vastaan hinnalla. Ne ovat jakaneet tarjouskilpailuissa voittamansa liikennöinnin keskenään ennalta sovitulla tavalla, kuvailee KKV tiedotteessa toimintaa. KKV luonnehtii toimintaa kartellinomaiseksi.

Föli-liikennettä ajetaan Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon kuntien alueella.

KKV: Haitallista tilaajalle ja asiakkaille

Menettelyn seurauksena tilaaja on KKV:n tiedotteen mukaan saanut kyseisissä tarjouskilpailuissa todennäköisesti vähemmän kilpailevia tarjouksia kuin se olisi muutoin saanut.

KKV katsoo,että vähäinen kilpailu tarjouskilpailuissa on haitallista tilaajalle ja loppuasiakkaille, koska tällöin yrityksillä on vähemmän kannustimia tarjota edullisempia hintoja ja parempia tuotteita ja palvelua.

– Yritykset ovat esittäneet, että todellisuudessa yhteistyö olisi ollut tilaajan ja kuluttajien hyödyksi. Ne eivät ole kuitenkaan kyenneet osoittamaan hyötyjä tai niiden välittymistä kuluttajille, kuvailee tiedotteessa KKV:n johtaja Valtteri Virtanen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on maanantaina esittänyt markkinaoikeudelle, että se määrää lähes 1,9 miljoonan euron seuraamusmaksut Jalon Liikenne Oy:lle, Lehtisen Linja Oy:lle, Linjaliikenne Muurinen Oy:lle, Linjaliikenne Nyholm Oy:lle, Savonlinja Oy:lle, Turun Citybus Oy:lle sekä osan näistä omistamalle yhteisyritykselle LS-Liikennelinjat Oy:lle.

LS-Liikennelinjat Oy kertoo erillisessä tiedotteessaan, että ei katso syyllistyneensä kilpailunrikkomukseen.

Kilpailulain vastaiset yhteistarjoukset on tehty Fölin tarjouskilpailuissa vuosina 2013, 2014 ja 2016.