1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korkeakoulut

Lahteen on perusteilla Suomen ensimmäinen sähköisen liikenteen professuuri

Liikenteen sähköistyminen luo tarvetta tutkimustiedolle, jota alalla toimivat yritykset voivat hyödyntää. Rahoittajat professuurille ovat jo tiedossa.

Lahdessa valmistetaan jo sähköautojen latauspisteitä, joiden kysyntä kasvaa nopeasti. Kuvituskuva. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto aikoo perustaa sähköisen liikenteen professuurin Lahteen. Kyse on Suomen ensimmäisestä alan professuurista ja sen lisäksi Lahden-kampukselle tulee tutkimusryhmä.

Sähköisen liikenteen professuuri keskittyy liikenteen sähköiseen murrokseen. Tavoitteena on tuoda tuorein tutkimustieto yrityksien käyttöön ja tukea uusia innovaatioita sekä liiketoimintaa sähköisissä liikennejärjestelmäratkaisuissa.

Tutkimuksen lisäksi LUT-yliopisto valmistelee sähköisen liikenteen maisterikoulutusta Lahdessa, mikä tarkoittaisi uusia alan osaajia ja työvoimaa koko Suomeen.

Professuuri esitellään tänään maanantaina Lahden elinvoima- ja työllisyysjaostolle. Päättäjille esitetään, että kaupunki tukee professuuria 20 000 eurolla vuodessa viiden vuoden ajan.

Ylen saamien tietojen mukaan professuurille on löydetty jo muutkin rahoittajat. Yksi niistä tulee olemaan Kempower Oy, joka valmistaa Lahdessa sähköautojen pikalatauslaitteita ja laajentaa voimakkaasti tuotantoaan.

Viime viikolla lahtelaisyritys Kempower kertoi perustavansa tuotekehitysyksikön Tampereelle. Yksikkö avataan Tampereen yliopiston Hervannan-kampukselle. Uusi toimipaikka työllistää aluksi 15 ihmistä, joista ensimmäisten rekrytointi on jo aloitettu.

Lahdessa on pyritty vahvistamaan sähköiseen liikenteeseen liittyvää liiketoimintaa voimallisesti sen jälkeen, kun Scanian tytäryhtiö syksyllä 2020 kertoi lopettavansa bussikorituotannon Lahdessa.

Lue myös:

Autojen latausbisnes laajenee nopeasti – Kempower viisinkertaistaa jälleen tuotantonsa Lahdessa

Lahti saa rakennemuutosrahaa reilun miljoonan Scanian bussikoritehtaan sulkemisen johdosta