Koronanyrkki: Tartunnat kasvussa, mutta vain harva koronapotilas tarvitsee sairaalahoitoa

Korona on levinnyt viime aikoina Keski-Suomessa erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Tartuntoja on jäljitetty baareihin ja ravintoihin ja laajat altistumiset ovat kuormittaneet tartunnanjäljitystä.

Kuva: Alexia Sahl / Yle

Keski-Suomessa koronatartunnat ovat olleet viime viikkoina selvästi kasvussa, mutta koronapotilaiden sairaalahoidon tarve ei ole juurikaan lisääntynyt, kertoo Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli niin sanottu Koronanyrkki.

Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitoksen mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on todettu viimeisen kahden viikon aikana 241 tartuntaa. Sitä edeltävien kahden viikon aikana uusia tapauksia kirjattiin 90.

Tartuntoja on todettu enenevässä määrin Jyväskylän lisäksi pienilläkin paikkakunnilla ympäri maakuntaa.

Esimerkiksi viikonloppuna uusia tartuntoja ilmeni Jyväskylän lisäksi Hankasalmella, Laukaassa, Äänekoskella, Konnevedellä, Jämsässä, Muuramessa, Multialla ja Keuruulla.

Koronanyrkin mukaan koronaa on todettu viime aikoina erityisesti sosiaalisesti aktiivisilla nuorilla aikuisilla. Heillä suurin osa tartunnoista on peräisin baareista ja ravintoloista.

Laajat altistumiset kuormittavat edelleen tartunnanjäljitystä, mutta jäljitys toimii Koronanyrkin mukaan edelleen hyvin ja altistuneet tavoitetaan noin vuorokauden sisällä.

Erityisesti alle 35-vuotiaiden osalta Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä 80:n prosentin rokotekattavuuteen on edelleen matkaa.

Keski-Suomi on yhä koronaepidemian perustasolla ja maskisuositus pidetään voimassa.