1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakentaminen

Talopakettien menekki on kasvanut, vaikka materiaalien hinnat ovat pahimmillaan tuplaantuneet – "Joidenkin kauppojen osalta joudumme ottamaan vähän takkiin"

Rakennusmateriaalien hinnannousu on nostanut myös talopakettien hintoja. Kreivi Talot Oy:lla käytetään ensin varastot tyhjiksi, mutta kun uutta puutavaraa sitten hankitaan, sen hinta on tuplaantunut aiempaan verrattuna.

Christian ja Katarina Haapasalon kolmas yhteinen koti nousee Hangaksen asuinalueelle Kokkolaan. Pariskunnalla oli onnea rakentamisen ajankohdan suhteen, sillä tammikuussa sovitun kaupan jälkeen rakennustarpeiden hinnat ovat nouseet hurjasti. Kuva: Juha Kemppainen Yle

Christian ja Katariina Haapasalo kävelevät keskeneräisen taloprojektinsa keskellä Kokkolan uudella Hangaksen asuinalueella.

Pariskunta aloitti kolmannen talonsa rakentamisen suunnittelun jo pari vuotta sitten ennen koronan ilmaantumista.

Perhe tarvitsi lisää tilaa ja isompaa asuntoa.

He olivat liikkeellä ajoissa ennen kuin hinnat lähtivät nousuun.

– Meillä kävi hyvä tuuri, kun allekirjoitimme papereita tammikuussa. Kesän aikana hinnat ovat vain nousseet, kertoo Christian Haapasalo.

Katarina Haapasalo kertoo, että lisätilan tarve oli yksi suurimista syistä rakentaa kolmas talo. Kuva: Juha Kemppainen Yle

Haapasalon perheen uusi koti on noin 160 neliötä. Talo valmistuu avaimet käteen periaatteella, aikataulun mukaan.

Autotalli ja varastorakennus on kasattu talkoilla kesäloman aikana. Talkoot pidettiin suunnitellusti, jotta talopaketin hintaa saataisiin hiukan alaspäin.

Vaikka hintojen nousu ei vaikuttanut Haapasalon pariskunnan rakentamisen kustannuksiin niin hintakehitystä jännitettiin kesällä.

– Kun kesällä katselin rakennustarvikkeen hintojen nousua niin välillä vähän huimasi, Christian Haapasalo sanoo.

Takkiin tulee

Keski-Pohjanmaalla Kälviällä taloelementtejä valmistavan Kreivi Talot Oy:n toimitusjohtaja Pasi Pekkarinen kertoo, että kulunut vuosi on ollut erikoinen, koska materiaalien hinnat ovat nousseet niin nopeasti.

Se näkyy väistämättä myös talojen hinnoissa.

– Keväällä hankittiin vielä varastot täyteen materiaalia vanhoilla sopimushinnoilla, mutta kun ne on käytetty, joudutaan vähitellen käyttämään esimerkiksi hurjasti kallistunutta puutavaraa, jonka hinta on noussut lähes sata prosenttia, Pekkarinen sanoo. .

Kreivi Talot Oy:n toimitusjohtaja Pasi Pekkarisen mukaan rakennustarvikkeiden hintojen voimakas nousu ei ole kuitenkaan tyrehdyttänyt kysyntää. Kuva: Juha Kemppainen Yle

Toinen yllätys on ollut vahva kysyntä. Hintojen nousu ei olekaan tyrehdyttänyt kauppaa vaan pakettien toimitusmäärät ovat myös kasvaneet viidenneksen.

– En osaa varmuudella sanoa mistä tämä vahva kysyntä johtuu, vaikka hinnat ovat nousseet. Arvelen sen olevan niin, että nuoret katsovat asioita pitkällä tähtäimellä, eikä pitkäaikaisista unelmista haluta kovin helposti luopua, kertoo Pekkarinen.

Lue seuraavaksi: Rakennusmateriaalit ovat jo niin kalliita, että asuntorakentaminen vähenee ja seurauksena voi olla asuntojen hintojen yhä kiihtyvä nousu

Talopakettien hinnat ovat nousseet 15 000-30 000 euroa paketin koosta riippuen. Materiaalien hintojen nousun vaikutus niihin on tullut nopeasti ja esimerkiksi alkuvuodesta talokauppoja tehneet asiakkaat ovat onnekkaita, kun hinnannousun vaikutus heille jää vähäiseksi.

– Kyllä me varmasti joidenkin kauppojen osalta joudumme ottaa vähän takkiin, mutta eiköhän siitäkin selvitä, kertoo Pekkarinen.

Puheet siitä, että jotku talotehtaat olisivat halunneet perua tappiollisia kauppoja ovat tulleet myös Pekkarisen korviin.

– Olen kuullut huhuja, mutta mitään faktaa ei minulla tästä ole.

Loppuvuoden aikana Pekkarinen odottaa hintojen nousun tasoittuvan.

Christian Haapasalo kertoo, että vanhan asunnon myynti sujui kohtalaisen helposti. Kuva: Juha Kemppainen Yle

Rakentaako vai ei?

Haapasalot ovat myyneet vanhan kotinsa ja muuttavat uuteen kotiin vuoden vaihteen jälkeen, kun se on valmis.

Jos päätöstä rakentamisen aloittamisesta oltaisiin tekemässä nyt, pitäisi sitä miettiä tarkasti.

– Kyllä sitä joutuisi pohtimaan muutaman kerran uudestaan. Sen verran paljon epävarmuuksia on nyt ilmassa, kertoo Christian Haapasalo.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 30. syyskuuta kello 23:een asti.

Katso uutisvideo Yle Areenasta tästä linkistä.

Lue seuraavaksi:

Rakennusmateriaalien hinnat nousevat, kun kysyntä on kovaa kaikkialla – "Talonrakentajat voivat joutua viilaamaan budjettia"

Puisten rakennusmateriaalien kysyntä kasvaa, mutta riittääkö se paperitehtaiden korvaajaksi? Ekonomisti: "Moni yritys haluaa tarttua megatrendiin"